Google Play SterHemel  app  MijnHemel App Store   –   Hemel vannacht   –   Astrokalender   –   Weer   –   Op / onder   –   Hemelkaart   –   Zon en Maan   –   Maanfasekalender   –   Deepsky   –   ISS     Naar de hoofdpagina Contact Google Play App Store HemelApps FAQ YouTube Google agenda Facebook Twitter


Logo hemel.waarnemen.com

Meteorenzwerm Leoniden in de nachten van 16/17 en 17/18 november
hemel.waarnemen.com


P E R S B E R I C H T

hemel.waarnemen.com en Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA)

13 november 2015

Meteorenzwerm Leoniden in de nachten van 16/17 en 17/18 november

Op woensdag 18 november vindt het maximum plaats van de jaarlijkse meteorenzwerm de Leoniden. Doordat de maan niet stoort, zijn er volgens Marc van der Sluys van hemel.waarnemen.com in de nachten van dinsdag op woensdag en van woensdag op donderdag met het blote oog tot 30 'vallende sterren' per uur te zien.


De Leoniden zijn vernoemd naar het sterrenbeeld Leeuw, waar de vallende sterren vandaan lijken te komen. Dit sterrenbeeld staat bij ons 's nachts laag in het oosten, en 's ochtends hoog boven de zuidelijke horizon. De meteorenzwerm bestaat uit achtergelaten puin van de komeet Temple–Tuttle. Doordat de aarde in haar baan om de zon door de puinwolk beweegt, zien wij deze meteorenzwerm ieder jaar rond dezelfde datum. De Leoniden zijn bekend doordat in het verleden eens in de circa 33 jaar een extreme meteorenregen plaats heeft gevonden, met tot enkele honderden vallende sterren per minuut. Dat gebeurt dit jaar waarschijnlijk niet. Van der Sluys verwacht zo’n supermeteorenregen pas weer rond de jaren 2033–2035.

Vallende sterren zijn lichtflitsen die af en toe aan de sterrenhemel verschijnen. De flitsen hebben echter niets met sterren te maken. Ze worden veroorzaakt door ruimtepuin, vaak niet groter dan een zandkorrel, dat circa 100 kilometer boven ons hoofd in de aardatmosfeer terecht komt. Door de hoge snelheden worden de luchtmoleculen vóór zo'n gruisdeeltje gecomprimeerd, verhit en aan het gloeien gebracht, wat wij zien als een flitsje. De snelheden van de Leoniden zijn relatief hoog; meestal meer dan 250.000 km/uur.

De meteoren vallen dit jaar gunstig doordat de maan al voor middernacht ondergaat. De beste tijd om waar te nemen is tussen 4 en 5 uur 's nachts, maar ook voor middernacht zijn er al tot circa 15 meteoren per uur te zien. Een nacht eerder en later zijn ook vallende sterren zichtbaar. Om de meteoren waar te nemen is geen speciale apparatuur nodig; het blote oog, een donkere waarneemplaats, vrij uitzicht en een heldere hemel volstaan.


Hemelkaartje Hemelkaartje
Het kaartje toont de sterrenhemel in zuidoostelijke richting op 18 november om 5:45 uur. De (groene) balk onderin is de horizon. De (gele) cirkel geeft de radiant aan, waar de meteoren vandaan lijken te komen; de sporen stellen meteoren voor (schematisch). De figuurtjes zijn de sterrenbeelden; de naam is in ieder sterrenbeeld vermeld. Linksboven is de (steel)pan in de Grote Beer te herkennen. Linksonder het sterrenbeeld Leeuw staan de planeten Jupiter, Mars en Venus op een rijtje. Hieronder zijn de kaartjes ook in PDF/vectorformaat beschikbaar. Credit: hemel.waarnemen.com.

Foto van een meteoor
Een opname van een zeer heldere meteoor tijdens de meteorenzwerm Leoniden in november 2009. Credit: Ed Sweeney, Santa Cruz, USA (gebruiker Navicore op Wikipedia). Bron: Wikipedia.

E I N D E   P E R S B E R I C H T


Meer informatie

Contact:   Dr. Marc van der Sluys

Beschikbare versies kaartje: Detailpagina's en achtergrondinformatie: Dit persbericht is opgesteld in een samenwerking tussen hemel.waarnemen.com en www.astronomie.nl.

Over hemel.waarnemen.com
hemel.waarnemen.com is een niet-commerciële website met hemelverschijnselen die met eenvoudige middelen (blote oog, verrekijker, amateurtelescoop) zichtbaar zijn vanuit Nederland en Vlaanderen. Dr. Marc van der Sluys is sterrenkundig onderzoeker in Nijmegen en auteur van hemel.waarnemen.com. Meer informatie: hemel.waarnemen.com/contact.Google Play                

Google Play SterHemel  app  MijnHemel App Store   –   Hemel vannacht   –   Astrokalender   –   Weer   –   Op / onder   –   Hemelkaart   –   Zon en Maan   –   Maanfasekalender   –   Deepsky   –   ISS     Naar de hoofdpagina Contact Google Play App Store HemelApps FAQ YouTube Google agenda Facebook Twitter


© 2004–2022   Marc van der Sluys, hemel.waarnemen.com  –  De sterrenhemel voor Nederland en België  —  gewijzigd: 07/08/2015