Wintertijd   –   Google Play SterHemel  app  MijnHemel App Store   –   Hemel vannacht   –   Weer   –   Meer vragen over planeten   –   FAQ   –   De Planeten   –   Op/onder   –   Zon en Maan   –   Astrokalender   –   Hemelkaart   –   Maanfasekalender     Naar de hoofdpagina Contact HemelApps FAQ Google Play App Store YouTube Google agenda Facebook Twitter


Logo hemel.waarnemen.com

Hoe kan ik vallende sterren of meteoren waarnemen?


Ik wil graag vallende sterren / meteoren waarnemen. Wat heb ik hier allemaal voor nodig?




Een heldere meteoor Vallende sterren en meteoren zijn inderdaad dezelfde verschijnselen; die meestal zwakke lichtflitsjes die je soms (vaak in zwermen) gedurende een fractie van een seconde tot een paar seconden lang aan de hemel kunt zien. Meteoor is echter de correcte term; het gaat hier om brokjes steen die in de aardatmosfeer verdampen op circa 100 km hoogte, niet om sterren die tientallen tot duizenden lichtjaren ver weg staan. Zie ook Wanneer kan ik meteoren zien? voor informatie over meteoorzwermen, Vannacht aan de hemel voor de meteoren die vannacht te zien zijn en Wat zijn vallende sterren? over hoe een meteoor ontstaat.

Wat heb ik nodig?

Het goede nieuws is dat voor het waarnemen van meteoren geen dure, speciale optische apparatuur nodig is. Als je brildragend bent vanwege bijziendheid of astigmatisme, dan is een bril met zo groot mogelijke glazen (zo breed mogelijk beeldveld) aan te raden, zodat je de sterren als puntjes ziet en zwakke meteoren ook zult waarnemen. In principe kun je op een heldere avond tijdens het uitlaten van de hond je hoofd in je nek leggen en wachten tot er een meteoor langs flitst. Wanneer je echter serieus de tijd ervoor wilt nemen is deze positie niet lang vol te houden. In dat geval is een stoel waarvan de leuning ver naar achteren gesteld kan worden of een ligbed een stuk comfortabeler, waardoor het waarnemen veel langer vol te houden is. Naar smaak kun je mede-enthousiastelingen uitnodigen om de minuten tussen twee meteoren van gezelligheid te voorzien. Daarnaast moet je bedenken dat je langere tijd in de open lucht stil gaat zitten of liggen, en dat warme kleding, een deken en/of warme drank ook 's zomers comfort kunnen bieden, en in andere seizoenen waarschijnlijk noodzakelijk zijn.

Waar kan ik het beste waarnemen?

De beste waarneemplaats is er een met uiteraard een vrije blik op de hemel, eventueel beschut tegen wind en het liefst zo donker mogelijk. Wat dat laatste betreft, is een plaats buiten je dorp of stad beter dan daarbinnen. Hoe meer afgelegen, des te verder van straatlantaarns, broeikassen en andere bronnen van lichtvervuiling, des te donkerder de nachthemel, des te zwakker zijn de meteoren die je nog kunt zien, en des te meer “vallende sterren” zul je dus waarnemen. Ook als het niet mogelijk is (ver) te reizen kan bijvoorbeeld een donkere achtertuin al een stuk gunstiger waarneemlocatie zijn dan de verlichte straat voor je huis.

Meteoren

Waarheen moet ik kijken?

Ook is het handig te weten ongeveer in welke richting je moet kijken. De meteoren van een zwerm lijken uit een punt aan de hemel te komen dat we de radiant noemen. De posities van de radianten van de verschillende meteorenzwermen staan aangegeven op de kaartjes in de detailpagina's; klik op de naam van de gewenste zwerm in de pagina Jaarlijkse meteorenzwermen voor zo'n kaartje. De radiant beweegt samen met de sterren in de loop van een nacht langs de hemel, dus het is handig het sterrenbeeld waarin de radiant ligt te kunnen herkennen. De meteoren lijken uit de radiant te komen, maar kunnen vervolgens een groot deel van de hemel bestrijken.

Wanneer moet ik kijken?

De pagina Wanneer kan ik meteoren zien? toont wanneer en hoe laat het maximum van een bepaalde zwerm valt. Het is goed je te realiseren dat de meteoren over het algemeen niet allemaal in één nacht vallen; de detailpagina's geven een indruk van het aantal nachten waarover de meteoren verspreid zijn. Hoe verder van de nacht van het maximum, des te minder meteoren zijn er uiteraard te zien. Andere factoren spelen echter ook een rol; met name het weer en de Maan. Bij een meteorenzwerm waarvoor tijdens de nacht van het maximum slecht weer voorspeld wordt en een nacht later mooi weer, kun je waarschijnlijk beter een nachtje wachten. Wanneer de Maan (bijna) vol is, vormt deze een flinke stoorzender, waardoor je zwakkere meteoren niet meer kunt zien, en dus minder meteoren waarneemt. Het kan een goed idee zijn te gaan waarnemen voordat de Maan opkomt, of nadat deze is ondergegaan, in plaats van rond het theoretisch beste tijdstip.

Mag ik een wens doen als ik een vallende ster zie?

Ja, dat mag.


Zie ook:
Wanneer kan ik meteoren zien?: informatie over meteoorzwermen
Wat zijn vallende sterren of meteoren?
Wat was dat (heldere) lichtverschijnsel aan de hemel?

Vannacht aan de hemel: Maan, planeten en deepsky-objecten
De planeten
Opkomst en ondergang van de planeten
Posities en andere gegevens voor de planeten
Planeetverschijnselen
Tabellen met planeetgegevens

Jaarlijkse meteorenzwermen
Welke kometen zijn er op dit moment zichtbaar?
Gegevens van planetoïden


App Store       Google Play                

Wintertijd   –   Google Play SterHemel  app  MijnHemel App Store   –   Hemel vannacht   –   Weer   –   Meer vragen over planeten   –   FAQ   –   De Planeten   –   Op/onder   –   Zon en Maan   –   Astrokalender   –   Hemelkaart   –   Maanfasekalender     Naar de hoofdpagina Contact HemelApps FAQ Google Play App Store YouTube Google agenda Facebook Twitter


Copyright © 2004–2024   Marc van der Sluys, hemel.waarnemen.com  –  De sterrenhemel voor Nederland en België  —  gewijzigd: 26/10/2024  —  bronvermelding