Venusovergang 2012   –   HemelApps   –   Gegevens van sterrenbeelden   –   Waarneemweer   –   Astrokalender   –   Zon en Maan   –   Hemelkaart   –   Maanfasekalender     Naar de hoofdpagina HemelApps Facebook Twitter

Logo hemel.waarnemen.com

Lijst met sterrenbeelden


Zie de pagina Gegevens van sterrenbeelden voor meer details over de sterrenbeelden, hun zichtbaarheid vanuit België en Nederland, kaartjes en gegevens van sterren en deepsky-objecten in ieder sterrenbeeld. Om te zien welke sterrenbeelden op dit moment zichtbaar zijn, zie de interactieve hemelkaart. Voor meer actuele hemelverschijnselen, zie de astrokalender.


Tabellen in deze pagina:
    Volg hemel.waarnemen.com op Twitter    Lijst met alle sterrenbeelden

Hieronder staan de latijnse afkortingen van de sterrenbeelden, de volledige Latijnse naam en de volledige Nederlandse naam. Met behulp van deze lijst kunt u de afkortingen op de interactieve hemelkaart en maandelijkse hemelkaarten opzoeken.

De dertien (en niet twaalf, zoals astrologen denken) sterrenbeelden van de dierenriem staan in rood afgebeeld. Een aparte lijst met sterrenbeelden van de dierenriem is onderaan deze pagina te vinden.

In totaal zijn er 88 sterrenbeelden. Het sterrenbeeld Serpens (Slang) is opgedeeld in Serpens Caput en Serpens Cauda (de kop en de staart) en komt hierdoor tweemaal voor in deze lijst. Er zijn dus 89 regels in deze lijst. Klik op de latijnse afkorting van een sterrenbeeld voor een pagina met meer informatie over dat sterrenbeeld.


Afkorting Latijnse naam Nederlandse naam

And Andromeda Andromeda
Ant Antlia Luchtpomp
Aps Apus Paradijsvogel
Aql Aquila Adelaar
Aqr Aquarius Waterman
Ara Ara Altaar
Ari Aries Ram
Aur Auriga Voerman
Boo Bootes Ossenhoeder
Cae Caelum Graveerstift
Cam Camelopardalis Giraffe
Cap Capricornus Steenbok
Car Carina Kiel
Cas Cassiopeia Cassiopeia
Cen Centaurus Centaur
Cep Cepheus Cepheus
Cet Cetus Walvis
Cha Chamaeleon Kameleon
Cir Circinus Passer
CMa Canis Maior Grote Hond
CMi Canis Minor Kleine Hond
Cnc Cancer Kreeft
Col Columba Duif
Com Coma Berenices Haar van Berenice
Crv Corvus Raaf
CrA Corona Australis Zuiderkroon
CrB Corona Borealis Noorderkroon
Crt Crater Beker
Cru Crux Australis Zuiderkruis
CVn Canes Venatici Jachthonden
Cyg Cygnus Zwaan
Del Delphinus Dolfijn
Dor Dorado Goudvis
Dra Draco Draak
Equ Equuleus Veulen
Eri Eridanus Rivier Eridanus
For Fornax Oven
Gem Gemini Tweelingen
Gru Grus Kraanvogel
Her Hercules Hercules
Hor Horlogium Slingeruurwerk
Hya Hydra Waterslang
Hyi Hydrus Kleine Waterslang
Ind Indus Indiaan
Lac Lacerta Hagedis
Leo Leo Leeuw
Lep Lepus Haas
Lib Libra Weegschaal
LMi Leo Minor Kleine Leeuw
Lup Lupus Wolf
Lyn Lynx Lynx
Lyr Lyra Lier
Men Mensa Tafelberg
Mic Microscopium Microscoop
Mon Monoceros Eenhoorn
Mus Musca Vlieg
Nor Norma Winkelhaak
Oct Octans Octant
Oph Ophiuchus Slangendrager
Ori Orion Orion
Pav Pavo Pauw
Peg Pegasus Pegasus
Per Perseus Perseus
Phe Phoenix Phoenix
Pic Pictor Schilder
PsA Piscis Austrinus Zuidervis
Psc Pisces Vissen
Pup Puppis Achtersteven
Pyx Pyxis Kompas
Ret Reticulum Net
Scl Sculptor Beeldhouwer
Sco Scorpius Schorpioen
Sct Scutum Schild
Ser Serpens (Caput) Slang (Kop)
Ser Serpens (Cauda) Slang (Staart)
Sex Sextans Sextant
Sge Sagitta Pijl
Sgr Sagittarius Boogschutter
Tau Taurus Stier
Tel Telescopium Telescoop
TrA Triangulum Australe Zuiderdriehoek
Tri Triangulum Driehoek
Tuc Tucana Toekan
UMa Ursa Maior Grote Beer
UMi Ursa Minor Kleine Beer
Vel Vela Zeilen
Vir Virgo Maagd
Vol Volans Vliegende Vis
Vul Vulpecula VosjeNaar het begin van deze pagina Naar de hoofdpagina HemelApps Facebook Twitter


Zie de pagina Gegevens van sterrenbeelden voor meer details over de sterrenbeelden, hun zichtbaarheid vanuit België en Nederland, kaartjes en gegevens van sterren en deepsky-objecten in ieder sterrenbeeld. Om te zien welke sterrenbeelden op dit moment zichtbaar zijn, zie de interactieve hemelkaart. Voor meer actuele hemelverschijnselen, zie de astrokalender.


De 13 sterrenbeelden van de Dierenriem

Hieronder vindt u een tabel met de namen van de dertien sterrenbeelden, waar de ecliptica doorheen loopt. Dit zijn dus de sterrenbeelden van de dierenriem. Er zijn dertien (en niet slechts twaalf, zoals astrologen denken) sterrenbeelden van de dierenriem. Het sterrenbeeld Slangendrager maakt er prominent deel van uit, meer dan bijvoorbeeld het sterrenbeeld Schorpioen (zie de tabel).

Een andere misvatting in de astrologie is dat de sterrenbeelden niet van plaats veranderen. In werkelijkheid werd al in de tweede eeuw voor Christus door Hipparchos de precessie der equinoxen ontdekt. Door de precessie schuiven de sterrenbeelden langzaam op, met een tempo van één sterrenbeeld per ongeveer 2000 jaar. Zo'n 2000 jaar geleden werd bedacht 'dat je een Boogschutter bent', wanneer je tussen 21 november en 20 december geboren werd. De reden (als je dat zo kunt noemen — het causale verband is ver te zoeken) dat je dan een Boogschutter 'bent', is dat de Zon zich in het sterrenbeeld Boogschutter bevindt op het moment dat je wordt geboren. Althans 2000 jaar geleden...

Doordat de dierenriem in de afgelopen 2000 jaar ongeveer een sterrenbeeld is opgeschoven, 'ben' je dan dus eigenlijk een Schorpioen. En doordat op de plaats waar astrologen denken dat de Schorpioen staat, zich het sterrenbeeld Slangendrager bevindt, ben je dus eigenlijk eigenlijk een Slangendrager. Voor mensen die nu zo'n 2000 jaar oud zijn, hebben astrologen het bij het rechte eind (wat betreft de positie van de Zon op het moment van je geboorte dan; het is al eeuwen duidelijk dat de stand van de sterren geen enkele invloed heeft op je leven), voor eenieder van 1000 jaar of jonger zitten ze er ver naast. Henoch en Sinterklaas zitten dus wat dit betreft goed.

Als de stand van de sterren al invloed op je leven zou hebben (en gebrek aan proberen is niet de reden waarom dit nog nooit is bewezen), is het probleem dat die invloed vaak honderden tot duizenden jaren nodig heeft om ons te bereiken — sterren staan immers vele lichtjaren van ons verwijderd. Wanneer je bijvoorbeeld een Schorpioen 'bent' en de helderste ster, Antares, ondergaat morgen een supernova-explosie, dan zou dat een nogal dramatische invloed hebben op 'jouw' sterrenbeeld (waarschijnlijk zou de ster enkele weken tot maanden overdag zichtbaar zijn). Echter, de ster staat meer dan 100 lichtjaar hier vandaan en dus kunnen astrologen pas over ruim 100 jaar rekening houden met deze supernova. Deze supernova kan dus simpelweg geen invloed hebben op jouw leven, en in het algemeen is het waar dat de sterren geen invloed kunnen hebben op ons leven. Een horoscoop is dus flauwekul; geniet, maar geloof met mate!

(De manier waarop astrologen hier onderuit proberen te komen is door horoscopen zo algemeen en vaag te maken dat vrijwel iedereen er iets in herkent. Een mooi voorbeeld is het experiment waarin de Franse psycholoog en statisticus Michel Gauquelin een advertentie in een tijdschrift plaatste waarin hij gratis gedetailleerde horoscopen aanbood voor eenieder die zijn of haar geboortegegevens opstuurde. Daarnaast vroeg hij iedere deelnemer na ontvangst van het 10 pagina's tellende document een enquete in te vullen over hoe goed de horoscoop bij de deelnemer paste. 94% van de deelnemers vond dat de horoscoop goed overeen kwam met hun karakter, 90% van de deelnemers antwoordde positief op de vraag of familie en vrienden vonden dat de horoscoop klopte. Wat Gauquelin niet had verteld is dat hij alle deelnemers dezelfde horoscoop had toegestuurd, en dat deze horoscoop was opgemaakt voor de arts en seriemoordenaar Marcel Petiot, die tijdens de Nazi-bezetting van Frankrijk (onder de valse naam Dr. Eugène) tientallen mensen naar zijn huis had gelokt met de belofte hen te helpen ontsnappen aan de Nazi's, hen vermoordde met een cyanide-injectie (onder het voorwendsel dat het een inenting was, nodig om Argentinië binnen te komen), hun lichamen in de Seine dumpte, oploste in calciumoxide, of verbrandde, en zich hun kostbaarheden toe-eigende. Petiot werd in 1946 veroordeeld en terechtgesteld voor 26 moorden, hoewel hij claimde 63 mensen te hebben omgebracht.)

In de tabel hieronder is dus te vinden wanneer de Zon werkelijk in een bepaald sterrenbeeld staat. Deze tabel geldt strikt genomen voor het jaar 2000 en het midden van de dag, maar is preciezer dan de astrologische versie voor iedereen die na het jaar 1000 werd geboren (voor zover ik kan nagaan het merendeel van de bezoekers van deze website).Nederlandse naamLatijnse naamZon in dit sterrenbeeld
volgens astrologenin werkelijkheid
Ram Aries 21 maart - 19 april 18 april - 13 mei
Stier Taurus 20 april - 20 mei 14 mei - 20 juni
Tweelingen Gemini 21 mei - 21 juni 21 juni - 19 juli
Kreeft Cancer 22 juni - 22 juli 20 juli - 9 augustus
Leeuw Leo 23 juli - 22 augustus 10 augustus - 15 september
Maagd Virgo 23 augustus - 22 september 16 september - 30 oktober
Weegschaal Libra 23 september - 22 oktober 31 oktober - 22 november
Schorpioen Scorpius 23 oktober - 21 november 23 november - 29 november
Slangendrager Ophiuchus nooit 30 november - 17 december
Boogschutter Sagittarius 22 november - 21 december 18 december - 19 januari
Steenbok Capricornus 22 december - 19 januari 20 januari - 16 februari
Waterman Aquarius 20 januari - 18 februari 17 februari - 11 maart
Vissen Pisces 19 februari - 20 maart 12 maart - 17 april


    Volg hemel.waarnemen.com op Twitter    

Venusovergang 2012   –   HemelApps   –   Gegevens van sterrenbeelden   –   Waarneemweer   –   Astrokalender   –   Zon en Maan   –   Hemelkaart   –   Maanfasekalender     Naar de hoofdpagina HemelApps Facebook Twitter

© 2004–2022   Marc van der Sluys, hemel.waarnemen.com