Google Play SterHemel  app  MijnHemel App Store   –   Hemel vannacht   –   Astrokalender   –   Weer   –   Op / onder   –   Hemelkaart   –   Zon en Maan   –   Maanfasekalender   –   Deepsky   –   ISS     Naar de hoofdpagina Contact Google Play App Store HemelApps FAQ YouTube Google agenda Facebook Twitter


Logo hemel.waarnemen.com

Volle maan stoort vallende sterren van de Boötiden
in de nacht van 3 op 4 januari
hemel.waarnemen.com


P E R S B E R I C H T

hemel.waarnemen.com


Nijmegen, 1 januari 2015

Volle maan stoort vallende sterren van de Boötiden in de nacht van 3 op 4 januari

In de nacht van zaterdag 3 op zondag 4 januari vindt het maximum plaats van de jaarlijkse meteorenzwerm de Boötiden. Dit is de grootste jaarlijkse meteorenzwerm aan de sterrenhemel. Volgens Marc van der Sluys van hemel.waarnemen.com zijn tijdens het maximum rond 6 uur met het blote oog maximaal 35 'vallende sterren' per uur te zien. Onder ideale omstandigheden zouden dat er meer dan 100 zijn. De voornaamste oorzaak van het geringe aantal meteoren is de volle maan, die dit jaar flink stoort.


De Boötiden zijn vernoemd naar het sterrenbeeld Boötes (de Ossenhoeder), waar de meteoren vandaan lijken te komen. Dit sterrenbeeld staat bij ons 's ochtends boven de oostelijke horizon. De meteorenzwerm bestaat uit achtergelaten puin, mogelijk van een planetoïde (en uitgedoofde komeet). Doordat de aarde in haar baan om de zon door de puinwolk beweegt, zien wij deze meteorenzwerm ieder jaar rond dezelfde datum.

De beste tijd om waar te nemen is volgens hemel.waarnemen.com rond 6 uur 's ochtends. Doordat de zwerm zeer scherp gepiekt is zijn voor middernacht nog nauwelijks meteoren te zien. Ook een nacht eerder of later is weinig van de Boötiden zichtbaar. Om de meteoren waar te nemen is geen speciale apparatuur nodig; het blote oog en een heldere hemel en warme kleding volstaan. De Boötiden zijn relatief zwak, blauwachtig van kleur en trekken lange sporen. Door een donkere plaats op te zoeken kunnen ook zwakkere meteoren worden waargenomen.

Vallende sterren zijn lichtflitsen die af en toe aan de sterrenhemel verschijnen. De flitsen hebben echter niets met sterren te maken, zegt Van der Sluys. Ze worden veroorzaakt door ruimtepuin, vaak niet groter dan een zandkorrel, dat circa 100 kilometer boven ons hoofd in de aardatmosfeer terecht komt. Door de hoge snelheden van het ruimtepuin wordt de lucht vóór zo'n gruisdeeltje gecomprimeerd, verhit en aan het gloeien gebracht, wat wij zien als een flitsje. De snelheden van de Boötiden zijn rond de 150.000 km/uur. Meer informatie over deze en andere meteoorzwermen is te vinden op de website hemel.waarnemen.com.


Hemelkaartje Hemelkaartje
De afbeelding toont een kaartje van de sterrenhemel in oostelijke richting op 4 januari om 6 uur, wanneer de meeste Boötiden te zien zijn. De (groene) balk onderin is de horizon. De (gele) cirkel geeft het punt aan de hemel aan waar de meteoren vandaan lijken te komen; de sporen stellen meteoren voor (schematisch). De figuurtjes zijn de sterrenbeelden; de naam is in het sterrenbeeld vermeld. De planeet Saturnus komt net op en staat rechtsonder de radiant. Hieronder zijn de kaartjes in PDF/vectorformaat beschikbaar. Credit: hemel.waarnemen.com

Foto van een meteoor
De foto is een opname van een zeer heldere meteoor tijdens de meteorenzwerm Leoniden in november 2009. Credit: Ed Sweeney, Santa Cruz, USA (gebruiker Navicore op Wikipedia). Bron: Wikipedia.

E I N D E   P E R S B E R I C H T


Meer informatie

Contact:   Dr. Marc van der Sluys

Beschikbare versies kaartje: Detailpagina's en achtergrondinformatie:

Over hemel.waarnemen.com
hemel.waarnemen.com is een niet-commerciële website met hemelverschijnselen die met eenvoudige middelen (blote oog, verrekijker, amateurtelescoop) zichtbaar zijn vanuit Nederland en Vlaanderen. Dr. Marc van der Sluys is sterrenkundig onderzoeker in Nijmegen en redacteur van hemel.waarnemen.com. Meer informatie: hemel.waarnemen.com/contact.



Google Play                

Google Play SterHemel  app  MijnHemel App Store   –   Hemel vannacht   –   Astrokalender   –   Weer   –   Op / onder   –   Hemelkaart   –   Zon en Maan   –   Maanfasekalender   –   Deepsky   –   ISS     Naar de hoofdpagina Contact Google Play App Store HemelApps FAQ YouTube Google agenda Facebook Twitter


© 2004–2022   Marc van der Sluys, hemel.waarnemen.com  –  De sterrenhemel voor Nederland en België  —  gewijzigd: 1/1/2015