Google Play SterHemel  app  MijnHemel App Store   –   Hemel vannacht   –   Astrokalender   –   Weer   –   Op / onder   –   Hemelkaart   –   Zon en Maan   –   Maanfasekalender   –   Deepsky   –   ISS     Naar de hoofdpagina Contact Google Play App Store HemelApps FAQ YouTube Google agenda Facebook Twitter


Logo hemel.waarnemen.com

Vallende sterren van de Perseïden in de nacht van 12 op 13 augustus
hemel.waarnemen.com


P E R S B E R I C H T

hemel.waarnemen.com


Nijmegen, 7 augustus 2014

Vallende sterren van de Perseïden in de nacht van 12 op 13 augustus

In de nacht van dinsdag 12 op woensdag 13 augustus vindt het maximum van de jaarlijkse meteorenzwerm de Perseïden plaats. Dit is de derde grootste jaarlijkse meteorenzwerm aan de sterrenhemel, en, mede doordat deze in onze zomervakantie plaatsvindt, de bekendste. Volgens de website hemel.waarnemen.com zijn tijdens het maximum, in de nacht van 12 op 13 augustus rond 4:30 uur, met het blote oog tot 20 “vallende sterren” per uur te zien, waarvan de meeste Perseïden zijn.


Meteoren zijn de flitsjes die af en toe aan de sterrenhemel verschijnen en die in de volksmond ook wel vallende sterren worden genoemd. De flitsen hebben echter niets met sterren te maken, zegt Marc van der Sluys van hemel.waarnemen.com. Ze worden veroorzaakt door ruimtepuin, vaak niet groter dan een zandkorrel, dat circa 100 km boven ons hoofd in de aardatmosfeer terecht komt. Door de hoge snelheden (in het geval van de Perseïden typisch meer dan 200.000 km/uur) wordt de lucht vóór het steentje gecomprimeerd, verhit en aan het gloeien gebracht, wat wij zien als een flitsje.

De Perseïden zijn vernoemd naar het sterrenbeeld Perseus (vlakbij het sterrenbeeld Cassiopeia, herkenbaar aan de vorm van de letter “W”), waar de meteoren vandaan lijken te komen. Dit sterrenbeeld staat bij ons 's nachts hoog boven de noordoostelijke horizon. Toch zijn er van de in totaal circa 85 meteoren die ieder uur vallen volgens hemel.waarnemen.com nog geen 20 zichtbaar. “Dit komt doordat de maan dit jaar net vol geweest is, en nog voor 90% verlicht is. Hierdoor zijn veel van de zwakkere meteoren niet te zien”, aldus Van der Sluys.

De meteorenzwerm heeft een vrij korte piek; in de nacht voor het maximum zijn nog slechts 14 meteoren per uur zichtbaar, de nacht erna nog maar 17. Al is de beste tijd om waar te nemen rond 4:30 uur 's nachts, ook voor middernacht zijn er al meteoren te zien. De Perseïden kenmerken zich doordat ze relatief helder en snel zijn, en soms nalichtende sporen vertonen. Om de meteoren waar te nemen is geen speciale apparatuur nodig; het blote oog, een heldere hemel en warme kleding volstaan. Door een donkere plaats op te zoeken kunnen ook zwakkere meteoren worden waargenomen.

Iedere nacht zijn er enkele meteoren per uur te zien, maar veel meteoren, zoals de Perseïden, komen voor in zwermen. Dit komt doordat de meeste meteoren afkomstig zijn uit het puin dat is achtergelaten door kometen, in dit geval de komeet Swift-Tuttle. Doordat de aarde in haar baan om de zon door zo'n wolk met deeltjes beweegt, zien wij een meteorenzwerm ieder jaar rond dezelfde datum; voor de Perseïden is dat 13 augustus. Meer informatie over deze en andere meteoorzwermen is te vinden op de website hemel.waarnemen.com.


Hemelkaartje Hemelkaartje
Het kaartje toont de sterrenhemel in noordoostelijke richting op 13 augustus om 4:15 uur. De (groene) balk onderin is de horizon. De (gele) cirkel geeft het punt aan de hemel aan waar de meteoren vandaan lijken te komen; de sporen stellen meteoren voor (schematisch). De figuurtjes zijn de sterrenbeelden; de naam is in ieder sterrenbeeld vermeld. Linksonder is de “Steelpan” in de Grote Beer te herkennen, middenboven staat het W-vormige sterrenbeeld Cassiopeia. Hieronder zijn de kaartjes ook in PDF/vectorformaat beschikbaar.

Foto van een meteoor
Een opname van een zeer heldere meteoor tijdens de meteorenzwerm Leoniden in november 2009. Credit: Ed Sweeney, Santa Cruz, USA (gebruiker Navicore op Wikipedia). Bron: Wikipedia.

E I N D E   P E R S B E R I C H T


Meer informatie

Contact:   Dr. Marc van der Sluys

Beschikbare versies kaartje: Detailpagina's en achtergrondinformatie:

Over hemel.waarnemen.com
hemel.waarnemen.com is een niet-commerciële website met hemelverschijnselen die met eenvoudige middelen (blote oog, verrekijker, amateurtelescoop) zichtbaar zijn vanuit Nederland en Vlaanderen. Dr. Marc van der Sluys is sterrenkundig onderzoeker in Nijmegen en auteur van hemel.waarnemen.com. Meer informatie: hemel.waarnemen.com/contact.Google Play                

Google Play SterHemel  app  MijnHemel App Store   –   Hemel vannacht   –   Astrokalender   –   Weer   –   Op / onder   –   Hemelkaart   –   Zon en Maan   –   Maanfasekalender   –   Deepsky   –   ISS     Naar de hoofdpagina Contact Google Play App Store HemelApps FAQ YouTube Google agenda Facebook Twitter


© 2004–2022   Marc van der Sluys, hemel.waarnemen.com  –  De sterrenhemel voor Nederland en België  —  gewijzigd: 01/01/2014