Google Play SterHemel  app  MijnHemel App Store   –   Hemel vannacht   –   Astrokalender   –   Weer   –   Op / onder   –   Hemelkaart   –   Zon en Maan   –   Maanfasekalender   –   Deepsky   –   ISS     Naar de hoofdpagina Contact Google Play App Store HemelApps FAQ YouTube Google agenda Facebook Twitter


Logo hemel.waarnemen.com

Sterrenregen Boötiden in de nacht van 3 op 4 januari
bijzonder gunstig
hemel.waarnemen.com


P E R S B E R I C H T

hemel.waarnemen.com en de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA)


Nijmegen, 31 december 2018

Sterrenregen Boötiden in de nacht van 3 op 4 januari bijzonder gunstig

Op vrijdagochtend 4 januari vindt het maximum plaats van de meteorenzwerm de Boötiden. Dit is de grootste jaarlijkse meteorenzwerm aan de sterrenhemel. Volgens Marc van der Sluys van hemel.waarnemen.com zijn de omstandigheden dit jaar in onze streken bijzonder gunstig en zijn er in de vroege vrijdagochtend bij helder weer met het blote oog tot wel 130 'vallende sterren' per uur te zien.


De Boötiden zijn vernoemd naar het sterrenbeeld Boötes (de Ossenhoeder), waar de radiant ligt waar de meteoren vandaan lijken te komen. Dit sterrenbeeld staat bij ons 's ochtends boven de oostelijke horizon. De meteorenzwerm bestaat uit achtergelaten puin, mogelijk van een planetoïde. Doordat de aarde in haar baan om de zon door de puinwolk beweegt, zien wij deze meteorenzwerm ieder jaar rond dezelfde datum. De Boötiden kenmerken zich door hun korte duur, grote aantallen en de lange, zwakke, blauwachtige sporen die ze nalaten.

De piek van de Boötiden is met circa acht uur extreem kort, waardoor de zwerm vaak ongunstig valt — wanneer de piek overdag plaatsvindt is er zelfs vrijwel niets van te zien. Doordat het maximum dit jaar 's ochtends rond 6:30 uur valt, wanneer de zon nog diep onder de horizon staat, de radiant hoog boven de horizon staat en de maan niet te zien is, zijn de astronomische omstandigheden in ons land bijzonder gunstig. "De laatste keer dat de situatie vergelijkbaar was, was in 1976, de volgende keer zal in 2085 zijn", aldus Van der Sluys. Doordat de zwerm zo kort duurt zijn volgens hemel.waarnemen.com aan het begin van de nacht nog nauwelijks Boötiden te zien, maar neemt het aantal meteoren gedurende de nacht sterk toe tot meer dan 100 per uur tussen 5 en 7 uur. Om de meteoren waar te nemen is geen speciale apparatuur nodig; het blote oog, een heldere hemel en warme kleding volstaan. Door een donkere plaats op te zoeken kunnen ook zwakkere meteoren worden waargenomen.

Vallende sterren zijn lichtflitsen die af en toe aan de sterrenhemel verschijnen. De flitsen hebben echter niets met sterren te maken. Ze worden veroorzaakt door ruimtepuin, vaak niet groter dan een zandkorrel, dat circa 100 kilometer boven ons hoofd in de aardatmosfeer terecht komt. Door de hoge snelheden van het ruimtepuin wordt de lucht vóór zo’n gruisdeeltje gecomprimeerd, verhit en aan het gloeien gebracht, wat wij zien als een flitsje. De snelheden van de Boötiden zijn met circa 150.000 km/uur gemiddeld.


Hemelkaartje
De afbeelding toont een kaartje van de sterrenhemel in oostelijke richting op 4 januari om 6:30 uur, wanneer de meeste Boötiden te zien zijn. De (groene) balk onderin is de horizon. De (gele) cirkel geeft het punt aan de hemel aan waar de meteoren vandaan lijken te komen; de sporen stellen meteoren voor (schematisch). De figuurtjes zijn de sterrenbeelden; de naam is in het sterrenbeeld vermeld. Hieronder zijn kaartjes in zwart-wit en/of PDF/vectorformaat beschikbaar. Credit: hemel.waarnemen.com

Foto van een meteoor
De foto is een opname van een zeer heldere meteoor tijdens de meteorenzwerm Leoniden in november 2009. Credit: Ed Sweeney, Santa Cruz, USA (gebruiker Navicore op Wikipedia). Bron: Wikipedia.

E I N D E   P E R S B E R I C H T


Meer informatie

Contact:   Dr. Marc van der Sluys

Beschikbare versies kaartje: Detailpagina's en achtergrondinformatie: Dit persbericht is opgesteld in samenwerking met www.astronomie.nl.

Over hemel.waarnemen.com
hemel.waarnemen.com is een niet-commerciële website met hemelverschijnselen die met eenvoudige middelen (blote oog, verrekijker, amateurtelescoop) zichtbaar zijn vanuit Nederland en Vlaanderen. Dr. Marc van der Sluys is sterrenkundig onderzoeker in Nijmegen en redacteur van hemel.waarnemen.com. Meer informatie: hemel.waarnemen.com/contact.



Google Play                

Google Play SterHemel  app  MijnHemel App Store   –   Hemel vannacht   –   Astrokalender   –   Weer   –   Op / onder   –   Hemelkaart   –   Zon en Maan   –   Maanfasekalender   –   Deepsky   –   ISS     Naar de hoofdpagina Contact Google Play App Store HemelApps FAQ YouTube Google agenda Facebook Twitter


© 2004–2022   Marc van der Sluys, hemel.waarnemen.com  –  De sterrenhemel voor Nederland en België  —  gewijzigd: 31/12/2018