Google Play SterHemel  app  MijnHemel App Store   –   Hemel vannacht   –   Astrokalender   –   Weer   –   Op / onder   –   Hemelkaart   –   Zon en Maan   –   Maanfasekalender   –   Deepsky   –   ISS     Naar de hoofdpagina Contact Google Play App Store HemelApps FAQ YouTube Google agenda Facebook Twitter


Logo hemel.waarnemen.com

Overgang van Mercurius over de zonneschijf op 9 mei
hemel.waarnemen.com


P E R S B E R I C H T

Gezamenlijk bericht van hemel.waarnemen.com en de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA)


Nijmegen, 3 mei 2016

Overgang van Mercurius over de zonneschijf op 9 mei

In de middag en avond van maandag 9 mei vindt een Mercuriusovergang plaats. De planeet Mercurius beweegt van 13.12 uur tot 20.41 uur precies tussen de aarde en de zon door en steekt als een donker stipje af tegen de heldere zonneschijf. Er is een verrekijker of telescoop met een speciaal filter nodig om de overgang te kunnen volgen. Experimenteren met bijvoorbeeld een verrekijker en een eclipsbril is gevaarlijk, aldus Marc van der Sluys van de website hemel.waarnemen.com.


Het maximum van de overgang is rond 16.56 uur. Dan bevindt Mercurius zich het dichtst bij het midden van de zonneschijf. Op dat moment staat de zon circa 38 graden boven de horizon. Daardoor is de overgang in onze streken bij helder weer goed zichtbaar.

Mercurius lijkt aan de hemel ruim 150 keer kleiner dan de zon. De overgang is hierdoor niet met het blote oog te zien. Er is een verrekijker of telescoop met een speciaal beschermend filter nodig om de overgang te kunnen volgen. Experimenteren met bijvoorbeeld een verrekijker en een eclipsbril kan volgens Marc van der Sluys van hemel.waarnemen.com erg gevaarlijk zijn. Veel publiekssterrenwachten zijn open en ook diverse universiteiten organiseren een kijkmiddag met speciale, veilige kijkers. Door het donkere stipje voor de zon bereikt slechts 0,004% minder zonlicht de aarde dan normaal, wat geen merkbare invloed heeft.

Mercurius staat dichter bij de zon dan de aarde en beweegt hierdoor ongeveer drie keer per jaar tussen de aarde en de zon door, de zogenaamde benedenconjunctie. In de meeste gevallen staat de planeet dan echter boven of onder de zon aan de hemel. Volgens Van der Sluys is gemiddeld in slechts één op de 25 keer een Mercuriusovergang te zien, dus ongeveer iedere 7,5 jaar. De laatste Mercuriusovergang was in 2006, maar die was niet zichtbaar in onze streken. De volgende overgang vindt plaats op 11 november 2019. Daarvan is bij ons alleen de eerste helft zichtbaar.

Ook wanneer er geen overgang plaatsvindt, is Mercurius regelmatig aan de hemel te zien. Doordat de planeet dicht bij de zon staat, is dat meestal in de ochtend- of avondschemering. Het kan lastig zijn om Mercurius te vinden, en een verrekijker kan daarbij helpen. Gedetailleerde informatie over de zichtbaarheid van Mercurius en de andere planeten staat op de website hemel.waarnemen.com.


Beeldmateriaal

Hemelkaartje Hemelkaartje Hemelkaartje
De beweging van de planeet Mercurius ten opzichte van de zonneschijf tijdens de mercuriusovergang, gezien vanuit de Benelux. De vorm van het traject van de overgang wordt veroorzaakt door de schijnbare rotatie van de zon gedurende de overgang. De positie van Mercurius is aangegeven voor ieder uur. Klik voor een grotere versie. Credit: hemel.waarnemen.com De beweging van de planeet Mercurius ten opzichte van de zonneschijf tijdens de mercuriusovergang, gezien vanuit de Benelux. De overgang begint om 13:12 uur bij punt 1 op de afbeelding en eindigt om 20:41 uur bij punt 4. Klik voor een grotere versie. Credit: hemel.waarnemen.com Animatie van de volledige mercuriusovergang, gezien vanuit de Benelux. De rotatie van de zon gedurende de overgang is schijnbaar, en wordt veroorzaakt door de rotatie van de aarde. Klik voor een grotere versie. Een HD-versie van de animatie is te vinden op YouTube. Credit: hemel.waarnemen.com


E I N D E   P E R S B E R I C H T


Meer informatie

Contact: Opgemaakt persbericht ook op www.astronomie.nl


Detailpagina's en achtergrondinformatie: Dit persbericht is opgesteld in samenwerking met www.astronomie.nl.

Over hemel.waarnemen.com
hemel.waarnemen.com is een niet-commerciële website met hemelverschijnselen die met eenvoudige middelen (blote oog, verrekijker, amateurtelescoop) zichtbaar zijn vanuit Nederland en Vlaanderen. Dr. Marc van der Sluys is sterrenkundig onderzoeker in Nijmegen en redacteur van hemel.waarnemen.com. Meer informatie: hemel.waarnemen.com/contact.



Google Play                

Google Play SterHemel  app  MijnHemel App Store   –   Hemel vannacht   –   Astrokalender   –   Weer   –   Op / onder   –   Hemelkaart   –   Zon en Maan   –   Maanfasekalender   –   Deepsky   –   ISS     Naar de hoofdpagina Contact Google Play App Store HemelApps FAQ YouTube Google agenda Facebook Twitter


© 2004–2022   Marc van der Sluys, hemel.waarnemen.com  –  De sterrenhemel voor Nederland en België  —  gewijzigd: 29/4/2016