Google Play SterHemel  app  MijnHemel App Store   –   Hemel vannacht   –   Astrokalender   –   Weer   –   Op / onder   –   Hemelkaart   –   Zon en Maan   –   Maanfasekalender   –   Deepsky   –   ISS     Naar de hoofdpagina Contact Google Play App Store HemelApps FAQ YouTube Google agenda Facebook Twitter


Logo hemel.waarnemen.com

Zonsverduistering op vrijdag 20 maart bij helder weer zichtbaar in Nederland en België
hemel.waarnemen.com


P E R S B E R I C H T

hemel.waarnemen.com
Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA)


Nijmegen, 17 maart 2015

Zonsverduistering op vrijdag 20 maart bij helder weer zichtbaar in Nederland en België

In de ochtend van vrijdag 20 maart vindt een gedeeltelijke zonsverduistering plaats, die bij helder weer zichtbaar is in Nederland en België. De eclips begint rond 9:30 uur, en gedurende meer dan twee uur is te zien hoe er een hap uit de zon eerst groter wordt, en daarna weer kleiner. Volgens Marc van der Sluys van hemel.waarnemen.com zal tijdens het maximum in onze streken circa 80% van het oppervlak van de zon bedekt zijn. De zonsverduistering eindigt om ongeveer 11:48 uur.


Tijdens het maximum van de eclips, rond 10:37 uur, bereikt minder dan 20% van het zonlicht ons land. Dit is niet voldoende om het donker te maken, maar heeft wel sterke invloed op bijvoorbeeld de energieopwekking door zonnepanelen. De zon staat op dat moment circa 30° boven de horizon en is dus goed zichtbaar. Langdurig kijken naar de zon zonder adequate bescherming is schadelijk voor het oog, ook wanneer slechts 20% van de zon zichtbaar is. Om de zonsverduistering goed en veilig te kunnen volgen zijn eclipsbrilletjes verkrijgbaar, die zijn voorzien van een speciaal beschermend folie.

Er vindt die dag ook een totale zonsverduistering plaats, die te zien is in het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan, en tot bijna drie minuten duurt. De lijn van de totaliteit loopt ten zuiden van Groenland en IJsland, via de Faeröer-eilanden naar Spitsbergen. Tijdens een totale eclips wordt het helemaal donker, en zijn de buitenlagen van de zon — de chromosfeer en de corona — met het blote oog zichtbaar. Bij een gedeeltelijke verduistering, zoals in onze streken, is dat niet het geval.

Op dit moment is de weersverwachting voor vrijdagochtend overigens vrij ongunstig. Er is slechts een kleine kans dat de eclips tijdens een opklaring of door de wolken heen te zien is. Ook in dat geval is een eclipsbril noodzakelijk om de verduistering veilig te kunnen waarnemen.

Zonsverduisteringen komen gemiddeld meer dan tweemaal per jaar voor, maar zijn steeds vanuit een beperkt gebied op aarde zichtbaar. In onze streken zit volgens Van der Sluys tussen twee eclipsen gemiddeld meer dan twee jaar. De vorige zonsverduistering die in de Benelux zichtbaar was vond plaats in 2011, en de volgende is op 10 juni 2021, waarbij slechts 17% van de zon wordt bedekt. De volgende grote eclips in Nederland en België vindt plaats in 2026 (90%).


Beeldmateriaal

Hemelkaartje Hemelkaartje Hemelkaartje
De zonsverduistering tijdens het maximum, om 10:37 uur, gezien vanuit de Benelux. Klik voor een grotere versie. Credit: hemel.waarnemen.com De zonsverduistering kort na het begin, tijdens het maximum, en kort voor het einde van de eclips, gezien vanuit de Benelux. Klik voor een grotere versie. Credit: hemel.waarnemen.com Animatie van de volledige zonsverduistering, gezien vanuit de Benelux. Klik voor een grotere versie. Credit: hemel.waarnemen.com


E I N D E   P E R S B E R I C H T


Meer informatie

Contact:   Dr. Marc van der Sluys

Detailpagina's en achtergrondinformatie: Dit persbericht is opgesteld in samenwerking met www.astronomie.nl.

Over hemel.waarnemen.com
hemel.waarnemen.com is een niet-commerciƫle website met hemelverschijnselen die met eenvoudige middelen (blote oog, verrekijker, amateurtelescoop) zichtbaar zijn vanuit Nederland en Vlaanderen. Dr. Marc van der Sluys is sterrenkundig onderzoeker in Nijmegen en redacteur van hemel.waarnemen.com. Meer informatie: hemel.waarnemen.com/contact.



Google Play                

Google Play SterHemel  app  MijnHemel App Store   –   Hemel vannacht   –   Astrokalender   –   Weer   –   Op / onder   –   Hemelkaart   –   Zon en Maan   –   Maanfasekalender   –   Deepsky   –   ISS     Naar de hoofdpagina Contact Google Play App Store HemelApps FAQ YouTube Google agenda Facebook Twitter


© 2004–2022   Marc van der Sluys, hemel.waarnemen.com  –  De sterrenhemel voor Nederland en België  —  gewijzigd: 12/1/2015