Jupiter is met het blote oog als een opvallend heldere “ster” aan de hemel zichtbaar. Al met een verrekijker (op statief) zijn de vier grote grote Galileïsche manen te zien. Met behulp van een telescoop kunnen de bandenstructuur en de Grote Rode Vlek van de reuzenplaneet worden waargenomen. Ook zijn dan overgangen, verduisteringen en bedekkingen van de jupitermanen te zien.
Jupiter is op dit moment zichtbaar aan de nachthemel.
Bij helder weer kunnen we de planeet waarnemen vanaf ongeveer 17:30 uur, wanneer deze voldoende hoog boven de oostnoordoostelijke horizon komt (de opkomst was al om 16:54 uur).
De planeet is zichtbaar met het blote oog, het best rond 1:00 uur.
Na 7:45 uur staat de planeet weliswaar op een hoogte van 12° boven de westnoordwestelijke horizon, maar wordt het langzaam te licht om deze nog goed waar te kunnen nemen.
Deze tijdstippen zijn een indicatie, en zullen afhangen van de omstandigheden.
Om 8:25 uur komt de Zon op.
De helderheid van Jupiter bedraagt -2,8m, zijn schijnbare diameter is 48,1”. We vinden de planeet in het sterrenbeeld Stier. De schijnbare afstand tussen de Zon en de planeet bedraagt 171°. Jupiter staat op een afstand van 4,1 AE (613 miljoen km) van de Aarde, zo'n 19% dichterbij dan gemiddeld. Hierdoor heeft de planeet een 19% grotere schijnbare diameter en lijkt vanaf de Aarde 53% (0,5 magnitude) helderder dan gemiddeld.
Zie de pagina
Vannacht aan de hemel om te zien wat er vannacht nog meer te zien is aan de sterrenhemel.
Jupitermanen op dit moment
De vier grootste manen van Jupiter zijn al met een verrekijker zichtbaar. De afbeelding hieronder
toont een hemelkaartje (boven) en plattegrond (onder) voor deze Galileïsche manen op dit moment.
terug
|