hemel.waarnemen.com
astrokalender

Tijdstippen zijn in Midden-Europese zomertijd (MEZT)


vrijdag 9 mei
07:29Metis in oppositieDe planetoïde 9 Metis is in oppositie. Het kleine planeetje, in het sterrenbeeld Weegschaal, heeft nu een schijnbare helderheid van slechts +9,7m. Er is daarom een telescoop met redelijke opening nodig om het object te kunnen zien. Metis bereikt een maximale hoogte boven de horizon van circa 24°. Dit gebeurt rond 01:41 uur, en geldt strikt genomen voor een waarnemer in Utrecht. De kaart (zie hiernaast) toont de positie van de planetoïde en sterren tot een helderheid van +10,5m. Kijk op deze detailpagina voor meer informatie over de oppositie van Metis. Voor meer gegevens van planetoïden, zie de pagina Planetoïden in 2025.

zaterdag 10 mei
02:16De Maan bedekt 50 VirginisDe Maan bedekt 50 Virginis, een ster met een helderheid van +6,0m in het sterrenbeeld Maagd. De ster wordt bedekt door de dunne onverlichte rand van de Maan om 02:16 uur. Om 02:33 uur wordt deze weer zichtbaar aan de verlichte maanrand. In Utrecht staat de Maan dan 19°, respectievelijk 17° boven de horizon. Het gaat hier om een rakende bedekking; in het noorden van onze streken is geen bedekking zichtbaar. De Maan is voor 94% verlicht, wat het niet gemakkelijker maakt om de bedekking waar te nemen. Deze tabel toont de details van de bedekking voor een aantal plaatsen in Nederland en België.

04:15KaartjeDe Maan staat 58' ten zuiden van Spica, de helderste ster van het sterrenbeeld Maagd (+1,0m). De dichtste nadering gebeurt om 10:15, voor een waarnemer in onze streken onder de horizon en bovendien bij daglicht. De samenstand is te zien rond 4:15 uur. Het tweetal staat dan in het westzuidwesten, op een hoogte van ongeveer 5°, op een afstand van 3,3° van elkaar. De Maan is voor 94% verlicht. De pagina Vannacht aan de hemel toont wanneer de Maan en deepsky-objecten te zien zijn.

zondag 11 mei
02:47Maan in het apogeumDe Maan staat in het apogeum; het punt van zijn baan om de Aarde dat het verst van de Aarde ligt. De afstand tot de Maan bedraagt op dit moment 406244 km. De schijnbare diameter van de Maan is kleiner dan gemiddeld (29’24,9”), door de grotere afstand. De Maan is op dit moment wassend, voor 98% verlicht en is 's avonds in het oosten of zuidoosten, rond middernacht in het zuiden en aan het einde van de nacht in het (zuid)westen, dus zo'n beetje de hele nacht, te zien. Het kaartje toont de Maan om 0:15 uur in het sterrenbeeld Maagd, op 22° boven de zuidelijke horizon. Zie de applet Verschijnselen van de Maan voor meer gegevens.

maandag 12 mei
18:56Volle Maan Het is Volle Maan. De Maan staat vrijwel precies tegenover de Zon aan de hemel. We zien hierdoor de Maan vrijwel de hele nacht, en de verlichte kant van de Maan is naar de Aarde gekeerd. Hoewel de Maan als geheel op dit moment erg goed te zien is, zijn er weinig details op de Maan zichtbaar. Doordat het zonlicht op de Maan ongeveer uit de richting van de Aarde komt zijn er vanaf de Aarde geen schaduwen van kraters en bergen op de Maan te zien, wat ervoor zorgt dat er nauwelijks contrast is op het maanoppervlak. Daar komt nog bij dat de Volle Maan andere, zwakkere hemelobjecten overstraalt, zodat deze niet of nauwelijks zichtbaar zijn. De Maan staat op een afstand van maarliefst 405279 km van de Aarde, waardoor deze ongeveer 5% kleiner en circa 11% zwakker lijkt dan de gemiddelde Volle Maan. Zie ook de maandelijkse maanfasekalender.

dinsdag 13 mei
DSS-foto van de bolhoop M5Dit is een goed moment in het jaar om de bolhoop M5 waar te nemen. M5 is te vinden in het sterrenbeeld Slang, heeft een helderheid van 5,8m en zijn schijnbare afmeting bedraagt 17,4’. Het object komt om 19:24 uur op, gaat om 07:44 uur onder en staat om 01:34 uur in het hoogste punt aan de hemel, op 40° boven de horizon. Voor het waarnemen van deepsky-objecten is de precieze datum minder belangrijk dan een donkere, liefst maanloze, hemel. Een donkere locatie en een datum rond Nieuwe Maan zijn aan te raden, bijvoorbeeld in de week rond 27 mei. Voor het waarnemen van een relatief helder en scherp deepsky-object als deze bolhoop is een verrekijker (op een statief) al voldoende, al geeft een (kleine) telescoop meer details weer. Gegevens van andere fraaie deepsky-objecten zijn te vinden op de pagina Deepsky-objecten per maand. Foto: DSS.

22:07Alle manen oost van JupiterTussen 22:07 en 23:33 uur staan alle Galileïsche manen ten oosten van Jupiter. In toenemende afstand van de planeet staan Io, Europa, Ganymedes en Callisto. Jupiter staat op een hoogte van 9° boven de westnoordwestelijke horizon. Een waarneemplaats met een vrije blik op de horizon is hierdoor noodzakelijk. De Zon staat 11° onder de horizon. Om de Galileïsche manen van Jupiter te bekijken is een stabiele verrekijker voldoende.

woensdag 14 mei
05:00KaartjeDe Maan staat 1,1° ten zuiden van Antares, de helderste ster van het sterrenbeeld Schorpioen (+1,0m). De dichtste nadering vindt om 07:53 plaats, onder de horizon voor een waarnemer in de Benelux en bovendien bij daglicht. De samenstand is te zien rond 5 uur. De twee objecten staan dan boven de zuidzuidwestelijke horizon, op een hoogte van ongeveer 5°, op een onderlinge afstand van 1,6°. De Maan is voor 98% verlicht. Voor de zichtbaarheid en andere gegevens van de Maan, zie de pagina Vannacht aan de hemel.

zondag 18 mei
01:32Uranus is in conjunctie met de Zon en beweegt er vanaf de Aarde gezien achterlangs. De planeet is hierdoor op dit moment onzichtbaar. Uranus beweegt vanaf de Aarde gezien precies achter de Zon langs en wordt bedekt door de zonneschijf. Voor de zichtbaarheid van de planeet heeft dit geen gevolgen; de planeet stond immers al te dicht bij de Zon om te worden waargenomen.

22:28Europa bij GanymedesDe Galileïsche maan Europa staat 15,0” ten zuiden van Ganymedes. Jupiter staat op een hoogte van 10° boven de horizon, in het westnoordwesten. Een waarneemplaats met een vrije blik op de horizon is hierdoor noodzakelijk. De Zon staat 7° onder de horizon, in de schemering. Zie ook de figuur hiernaast en de tabel Verschijnselen van de manen van Jupiter voor meer informatie.


Meer hemelverschijnselen in de maandelijkse astrokalender en in de astrokalender voor het jaar 2025.


© 2004–2025   Marc van der Sluys, hemel.waarnemen.com