hemel.waarnemen.com
astrokalender

Tijdstippen zijn in Midden-Europese wintertijd (MET)


dinsdag 5 november
19:11Alle manen west van JupiterTussen 19:11 en 22:39 uur staan alle Galileïsche manen ten westen van Jupiter. Van binnen naar buiten: Europa, Io, Ganymedes en Callisto. Jupiter staat in het oostnoordoosten op een hoogte van 18° boven de horizon. De Zon staat 36° onder de horizon en het is goed donker. Om de Galileïsche manen van Jupiter te bekijken is een verrekijker op statief al genoeg. Zie ook het slingerdiagram voor de manen van Jupiter.

woensdag 6 november
14:00KaartjeHet maximum van de meteorenzwerm Tauriden vindt vandaag plaats. De meteoren van de Tauriden zijn traag, helder oranje en soms vuurbollen. Wanneer de radiant in het zenit zou staan, zouden er van deze zwerm naar verwachting gemiddeld zo'n 9 meteoren per uur vallen. De radiant van de zwerm staat rond 1:00 uur in het hoogste punt aan de hemel, op 55° boven de horizon. Bij ons zijn ieder uur vermoedelijk ongeveer 5 meteoren zichtbaar van deze zwerm. In totaal zijn er, door meteoren van andere zwermen en sporadische meteoren, bij donkere en heldere hemel circa 13–22 “vallende sterren” per uur te zien. Op een donkere locatie zijn ongeveer drie keer zoveel meteoren zichtbaar als in een grote stad. De Maan stoort niet. Rond 7:15 uur gaat het schemeren en om 7:44 uur komt de Zon op. De piek van deze zwerm is relatief laag, maar de duur van het maximum is met 22 dagen vrij lang, zodat in totaal toch nog een redelijk aantal meteoren te zien is. Zie de detailpagina Tauriden 2024 voor meer informatie over deze meteoren. Zie ook Hoe kan ik meteoren waarnemen? in de veelgestelde vragen.

19:34Bedekking van GanymedesVanavond zijn een bedekking door de planeetschijf van Jupiter en verduistering van Ganymedes voor een groot deel waar te nemen. De verschijnselen beginnen om 19:34 uur met het einde van de verduistering, wanneer Ganymedes uit Jupiters schaduw tevoorschijn komt, en eindigt om 22:35 uur, op het moment dat Ganymedes weer van achter Jupiter verschijnt. In de tussentijd is waar te nemen hoe Ganymedes achter Jupiter verdwijnt (20:38 uur). Zie deze tabel voor meer details en andere verschijnselen.

donderdag 7 november
18:46De Maan bedekt TerebellumDe ster Terebellum (60 Sagittarii), een ster van magnitude +4,8 in het sterrenbeeld Boogschutter, wordt bedekt door de Maan. Om 18:46 wordt de ster bedekt door de onverlichte maanrand en om 19:34 komt deze weer tevoorschijn van achter de verlichte rand. De Maan staat bij de intrede 10° boven de horizon, bij de uittrede is dat 7°, voor een waarnemer in Utrecht. De Maan is voor 34% verlicht. Deze tabel toont de details van de bedekking voor een aantal plaatsen in Nederland en België.

zaterdag 9 november
02:52Volledige overgang van IoVannacht is een overgang van de Jupitermaan Io en van Io's schaduw over de planeetschijf van Jupiter volledig waar te nemen. De schaduwovergang begint om 2:52 uur, wanneer Io's schaduw op het oppervlak van Jupiter verschijnt, en eindigt om 5:46 uur, op het moment dat Io de Jupiterschijf weer achter zich laat. Tussen beide gebeurtenissen in is waar te nemen hoe Io de schijf van Jupiter betreedt (03:35 uur) en Io's schaduw de Jupiterschijf weer achter zich laat (05:03 uur). Zie de tabel Verschijnselen van de manen van Jupiter voor meer details.

06:55Eerste Kwartier De Maan is in de fase van Eerste Kwartier. De rechter helft van de Maan is nu verlicht en de Maan is vooral in de avond en vroege nacht zichtbaar. Rond, en vooral voor Eerste Kwartier is een goed moment om het maanoppervlak waar te nemen; Op de grens tussen het verlichte en het donkere deel van de Maan komt de Zon net op. Hierdoor werpen bergen en kraterranden lange schaduwen, wat een extra diepte-effect veroorzaakt, en de Maan is daarmee duidelijk meer dan een gladde schijf, gezien door een verrekijker of telescoop. Zie ook de maandelijkse maanfasekalender.

zondag 10 november
03:05Alle manen oost van JupiterTussen 3:05 en 7:14 uur staan alle Galileïsche manen ten oosten van Jupiter. Vanaf Jupiter gezien zijn dat Io, Ganymedes, Europa en Callisto. Jupiter staat in het westzuidwesten op een hoogte van 48° boven de horizon en de planeet is gemakkelijk te vinden. De Zon staat 25° onder de horizon en het is donker. Om de Galileïsche manen van Jupiter te bekijken is een verrekijker op statief al genoeg. Zie ook het slingerdiagram voor de manen van Jupiter.

12:06Mercurius staat 2.0° ten noorden van Antares, de helderste ster van het sterrenbeeld Schorpioen (+1,0m). De dichtste nadering gebeurt om 12:06, bij ons op een hoogte van 9°, maar bij daglicht. De samenstand is vanuit de Lage Landen vrijwel onzichtbaar. De helderheid van Mercurius is nu -0,3m.

21:20Volledige overgang van IoIn de nacht van 10 op 11 november is een overgang van de Jupitermaan Io en van Io's schaduw over de planeetschijf van Jupiter volledig te zien. De schaduwovergang begint om 21:20 uur, op het moment dat Io's schaduw op het oppervlak van Jupiter verschijnt, en eindigt om 0:12 uur, op het moment dat Io de Jupiterschijf weer achter zich laat. In de tussentijd is te zien hoe Io voor de Jupiterschijf verschijnt (22:01 uur) en Io's schaduw de Jupiterschijf weer achter zich laat (23:32 uur). Zie deze tabel voor meer details en andere verschijnselen.

maandag 11 november
00:45KaartjeDe Maan staat op slechts 18,9' ten noordoosten van Saturnus (+0,9m), in het sterrenbeeld Waterman. De dichtste nadering van deze nauwe samenstand vindt om 04:01 plaats, bij ons onder de horizon. Bekijk de samenstand rond 0:45 uur. De twee objecten staan dan in het westzuidwesten, op een hoogte van ongeveer 6°, 2,0° van elkaar verwijderd. De Maan is voor 69% verlicht.


Meer hemelverschijnselen in de maandelijkse astrokalender en in de astrokalender voor het jaar 2024.


© 2004–2024   Marc van der Sluys, hemel.waarnemen.com