Tijdstippen zijn in Midden-Europese zomertijd (MEZT)
maandag 21 april
03:36: De Maan is in de fase van Laatste Kwartier. De linker helft van de Maan is nu verlicht en de Maan is vooral in de late nacht en vroege ochtend zichtbaar. Rond, en vooral na Laatste Kwartier is een goed moment om het maanoppervlak waar te nemen; Op de grens tussen het verlichte en het donkere deel van de Maan gaat de Zon net onder. De bergen en kraterranden werpen hierdoor lange schaduwen, wat een extra diepte-effect veroorzaakt, en de Maan is daarmee, bekeken door een verrekijker of telescoop, duidelijk meer dan een gladde schijf.
23:21: Tot 23:27 zijn van de Galileïsche manen van Jupiter alleen Ganymedes en Callisto zichtbaar.
dinsdag 22 april
18:00:  Het maximum van de meteorenzwerm Lyriden vindt vandaag plaats. De meteoren van de Lyriden zijn snel en helder en vertonen soms vuurbollen. Wanneer de radiant in het zenit zou staan, zouden er van deze zwerm naar verwachting gemiddeld zo'n 13 meteoren per uur vallen. De radiant van de zwerm staat rond 6:00 uur in het hoogste punt aan de hemel, op 71° boven de horizon. Het beste moment om Lyriden waar te nemen is op 23 april rond 4:00 uur (zie het kaartje). De radiant van de zwerm staat dan ongeveer 63° boven de horizon, in het zuidoosten. Doordat de omstandigheden niet ideaal zijn, zijn er bij ons dan ieder uur naar schatting slechts ongeveer 4–9 meteoren van deze zwerm zichtbaar. In totaal zijn er, door meteoren van andere zwermen en sporadische meteoren, bij donkere en heldere hemel circa 9–16 “vallende sterren” per uur te zien. Op een goed donkere plek zijn circa vier keer zoveel meteoren te zien als in dichtbevolkt gebied. De Maan komt om 4:58 uur op, is voor ongeveer 30% verlicht en kan eventueel storen. Rond 5:45 uur gaat het schemeren en om 6:25 uur komt de Zon op. De piek van deze zwerm is relatief hoog, maar de lengte van het maximum is met 2,8 dagen vrij kort, waardoor het totaal aantal meteoren in deze zwerm toch niet al te groot is. Meteoren waarnemen kan zonder speciale instrumenten. Wanneer het helder is volstaat het blote oog, terwijl een ligstoel en warme kleding voor extra comfort kunnen zorgen. Zie de detailpagina Lyriden 2025 voor meer informatie over deze meteoren. Zie ook Wat zijn vallende sterren? en Hoe kan ik meteoren waarnemen? in de veelgestelde vragen.
donderdag 24 april
21:31:  Tussen 21:31 en 0:29 uur (25 april) staan alle Galileïsche manen ten westen van Jupiter. Van binnen naar buiten: Callisto, Io, Europa en Ganymedes. Jupiter staat op een hoogte van 15° boven de horizon, in het westnoordwesten. De Zon staat 16° onder de horizon en het is donker.
vrijdag 25 april
05:45: De Maan staat 3,1° ten zuidoosten van Venus (-4,8m), in het sterrenbeeld Vissen. De dichtste nadering gebeurt om 04:59, bij ons 3° onder de horizon. De samenstand is met veel moeite te zien rond 5:45 uur. De twee objecten staan dan in het oosten, op een hoogte van ongeveer 4°, op een afstand van 3,1° van elkaar. De Maan is voor 10% verlicht.
05:45: De Maan staat 1,0° ten noordwesten van Saturnus (+1,2m), in het sterrenbeeld Vissen. De dichtste nadering vindt om 04:24 plaats, bij ons onder de horizon. De samenstand is met veel moeite te zien rond 5:45 uur. Het tweetal staat dan zo'n 2° boven de oostelijke horizon, 1,3° van elkaar verwijderd. Kies een waarneemplaats met vrije blik op de horizon. De Maan is voor 10% verlicht. De pagina Vannacht aan de hemel toont wanneer de Maan en planeten te zien zijn.
22:09:  De Galileïsche maan Io staat 17,1” ten zuiden van Callisto. Jupiter staat op een hoogte van 23° boven de westelijke horizon. De Zon staat 11° onder de horizon. Voor het waarnemen van de Galileïsche manen is een verrekijker op statief al voldoende. Zie de figuur hiernaast en deze tabel voor meer informatie.
22:58:  Jupiters satelliet Io staat 5,5” ten zuiden van Europa. Jupiter staat op een hoogte van 15° boven de horizon, in het westnoordwesten. De Zon staat 16° onder de horizon en het is goed donker. Voor het waarnemen van de Galileïsche manen is een verrekijker op statief al voldoende. Zie de figuur hiernaast en deze tabel voor meer informatie.
zaterdag 26 april
00:32: De Maan staat 3.1° ten noorden van Mercurius (+0.2m), in het sterrenbeeld Walvis. De dichtste nadering vindt om 00:32 plaats, onder de horizon voor een waarnemer in de Benelux. Bij ons is de samenstand niet of nauwelijks zichtbaar.
|