Aarde in aphelium   –   Google Play SterHemel  app  MijnHemel App Store   –   Hemel vannacht   –   Weer   –   Meer vragen over licht   –   FAQ   –   Astrokalender   –   Hemelkaart   –   Maanfasekalender     Naar de hoofdpagina Contact HemelApps FAQ Google Play App Store YouTube Google agenda Facebook Twitter


Logo hemel.waarnemen.com

Waardoor kunnen we het licht niet zien dat van de Zon naar de Maan reist?


De maan reflecteert zonlicht. Mijn vraag is waardoor je dan 's nachts niet de lichtstralen ziet van het licht dat van de Maan naar de Zon reist. De Maan staat ogenschijnlijk als een los element aan de hemel. Je ziet geen toevoer van licht — weet u hoe dat komt?
Het feit dat we de lichtstralen van de Zon naar de Maan niet zien komt doordat dat licht door de lege ruimte reist, en in die lege ruimte zit niets dat het zonlicht weerkaatst. Wij kunnen licht alleen zien wanneer het licht in ons oog terechtkomt, en bij licht dat van de Zon naar de Maan beweegt is dat niet het geval. We kunnen dit licht dus niet zien en daardoor ook deze lichtstralen niet.

Foto zonnestralen in de atmosfeer Soms zien we wel lichtstralen, bijvoorbeeld wanneer de Zon door een gat in de wolken schijnt. Dat gebeurt echter in de aardatmosfeer, waarin zich onder andere luchtdeeltjes en waterdamp bevinden. Een deel van het licht wordt hieraan weerkaatst, wordt hierdoor van richting veranderd (we zeggen dat dit licht wordt verstrooid), en kan daardoor ons oog bereiken. Alleen om die reden kunnen we deze lichtstralen wel zien.

Het grote verschil tussen de twee gevallen is dat het eerste geval zich afspeelt in de lege ruimte, waar zich geen deeltjes bevinden waaraan het licht kan worden verstrooid, en in het tweede geval speelt dit zich af in de atmosfeer, waar wel deeltjes zijn waaraan het licht kan worden verstrooid.

Ten slotte, als er in de ruimte wel deeltjes zouden zijn die een deel van het zonlicht verstrooien, zouden we nog steeds niet lichtstralen zien met dezelfde structuur als de eerder genoemde zonnestralen in de atmosfeer. Daar zien we een duidelijke structuur van de stralen, doordat het licht op de ene plaats wel tussen de wolken door valt (daar waar het gat is) en elders niet. Het contrast tussen de plaatsen waar dit wel en niet gebeurt is vrij groot, en hierdoor zien we de bekende structuur. Wanneer de ruimte egaal zou zijn gevuld met deeltjes die het zonlicht verstrooien zou deze structuur niet ontstaan, doordat er geen ondoorzichtige wolken met gaten zouden zijn.


Zie ook:
Hoe komt de Maan aan zijn licht?
Hoe ontstaan de fasen van de Maan?
Waardoor wijst de verlichte kant van de Maan niet naar de Zon?
Waardoor zie je soms de Zon en een halve Maan?
Hoe lang doet het licht over de afstand van de Maan?
Waardoor zien we de Maan als wit terwijl het oppervlak grijs is?
Vragen over zwarte gaten


App Store       Google Play                

Aarde in aphelium   –   Google Play SterHemel  app  MijnHemel App Store   –   Hemel vannacht   –   Weer   –   Meer vragen over licht   –   FAQ   –   Astrokalender   –   Hemelkaart   –   Maanfasekalender     Naar de hoofdpagina Contact HemelApps FAQ Google Play App Store YouTube Google agenda Facebook Twitter


Copyright © 2004–2024   Marc van der Sluys, hemel.waarnemen.com  –  De sterrenhemel voor Nederland en België  —  gewijzigd: 07/07/2024  —  bronvermelding