Zomertijd   –   Google Play SterHemel  app  MijnHemel App Store   –   Hemel vannacht   –   Weer   –   Meer vragen over de Aarde   –   FAQ   –   De Aarde   –   Verschijnselen   –   Astrokalender   –   Hemelkaart   –   Maanfasekalender     Naar de hoofdpagina Contact HemelApps FAQ Google Play App Store YouTube Google agenda Facebook Twitter


Logo hemel.waarnemen.com

Kan de Aarde in de andere richting om haar as gaan draaien?


Kan de Aarde om wat voor reden dan ook in de andere richting om haar as gaan draaien en wat zouden de gevolgen zijn? Ik las laatst een sage die ervan uitging dat de Aarde gedurende 13000 jaar in de ene richting draait en vervolgens 13000 jaar in de andere. De Aarde zou dus volgens die mythe in tegengestelde richting om haar as gaan draaien. Mijn vraag is: zou zo iets natuurkundig gezien mogelijk zijn? In welk hypothetisch geval dan? Zou een meteoriet zoiets kunnen bewerkstelligen? Wat zou het gevolg zijn van zo'n abrupte omwenteling? Kunt u me hier een scenario van geven, ook al is het misschien onzin.
De Aarde draait al sinds haar ontstaan (zie Waardoor draait de Aarde?). Een zware meteorietinslag zou de aardrotatie kunnen beïnvloeden. De kans dat de Aarde hierbij exact de andere kant op gaat draaien is zeer gering, de kans dat er iedere 13.000 jaar een meteoriet van de andere kant komt om de Aarde in haar rotatie weer om te laten keren is nihil.

Daarnaast zouden de gevolgen van zo'n grote inslag enorm zijn. Ongeveer 65 miljoen jaar geleden stierf met de dinosauriërs ongeveer 50% van alle soorten levende wezens uit. Het is inmiddels duidelijk dat dit is veroorzaakt door de inslag van een meteoriet met een diameter van naar schatting 10km bij het schiereiland Yukatan in Mexico. Hierbij kwam circa 4 miljoen keer zoveel energie vrij als bij de krachtigste explosie veroorzaakt door de mens (bron). Als je aanneemt dat al de beweging (impuls) van de meteoriet zou kunnen worden gebruikt om de Aarde af te remmen in haar rotatie (wat zeer onwaarschijnlijk is), dan vind je dat de Aarde ten hoogste een tienmiljoenste deel zou kunnen worden afgeremd, zodat een dag een paar milliseconden korter zou worden. Dat is dus nog een groot verschil met tot stilstand komen en in de andere richting gaan roteren.

Deze inslag, 65 miljoen jaar geleden, heeft letterlijk een grote impact gehad op het leven op Aarde. Daarnaast is het bewijs ervan overal op Aarde terug te vinden in de vorm van een laagje dat rijk is aan het zeldzame element Iridium in de gesteenten. Een eventuele inslag die de rotatierichting van de Aarde volledig zou omkeren moet dus vele malen (ten minste tien miljoen keer) krachtiger zijn en zou waarschijnlijk de Aarde uit elkaar scheuren. Dit alleen is een redelijk betrouwbare aanwijzing dat dit niet iedere 13.000 jaar gebeurt. Zelfs als de Aarde de klap enigermate zou overleven, zouden deze gebeurtenissen dus zeer duidelijke sporen moeten achterlaten in de gesteenten.

De enige bekende, zeer dramatische gebeurtenis die de aardrotatie zeker heeft beïnvloed is de botsing tussen de Aarde en een hypothetisch object ter grootte van Mars, waaruit de Maan is ontstaan, circa 100 miljoen jaar na het ontstaan van het zonnestelsel.

Een andere mogelijkheid om de aardrotatie om te keren kan ik zo snel niet bedenken.


Zie ook:
Waardoor draait de Aarde?
Hoe snel draait de Aarde?
Waardoor voelen we niets van de rotatie van de Aarde?

De Aarde
Vannacht aan de hemel: Maan, planeten en deepsky-objecten


App Store       Google Play                

Zomertijd   –   Google Play SterHemel  app  MijnHemel App Store   –   Hemel vannacht   –   Weer   –   Meer vragen over de Aarde   –   FAQ   –   De Aarde   –   Verschijnselen   –   Astrokalender   –   Hemelkaart   –   Maanfasekalender     Naar de hoofdpagina Contact HemelApps FAQ Google Play App Store YouTube Google agenda Facebook Twitter


Copyright © 2004–2024   Marc van der Sluys, hemel.waarnemen.com  –  De sterrenhemel voor Nederland en België  —  gewijzigd: 30/03/2024  —  bronvermelding