Bekijk de Orionnevel   –   Google Play SterHemel  app  MijnHemel App Store   –   Hemel vannacht   –   Weer   –   Astrokalender   –   Hemelkaart   –   Opkomst en ondergang   –   Zon en Maan   –   Maanfasekalender     Naar de hoofdpagina Contact HemelApps FAQ Google Play App Store YouTube Google agenda Facebook Twitter


Logo hemel.waarnemen.com

Jupiter vannacht aan de hemel
19 – 20 januari


De planeet Jupiter Jupiter is met het blote oog als een opvallend heldere “ster” aan de hemel zichtbaar. Al met een verrekijker (op statief) zijn de vier grote Galileïsche manen te zien. Met behulp van een telescoop kunnen de bandenstructuur en de Grote Rode Vlek van de reuzenplaneet worden waargenomen. Ook zijn dan overgangen, verduisteringen en bedekkingen van de jupitermanen te zien. Jupiter is een groot deel van de nacht zichtbaar gedurende enkele maanden rond zijn opposities.

Jupiter is op dit moment zichtbaar aan de avondhemel. Bij helder weer kunnen we de planeet waarnemen vanaf ongeveer 17:45 uur, op het moment dat het voldoende donker wordt (de Zon is al om 17:04 uur ondergegaan) en de planeet op een hoogte van 19° boven de zuidwestelijke horizon staat. De planeet is zichtbaar met het blote oog, het best rond 18:30 uur. Vanaf 19:45 uur komt de planeet te laag boven de westzuidwestelijke horizon om nog goed te kunnen worden waargenomen. Deze tijden zijn slechts een indicatie — het laatste tijdstip hangt bijvoorbeeld af van eventuele bewolking aan de horizon. De planeet gaat om 20:17 uur onder.

De helderheid van Jupiter bedraagt -1,6m, zijn schijnbare diameter is 34,2”. We vinden de planeet in het sterrenbeeld Waterman. De schijnbare afstand tussen de Zon en de planeet bedraagt 35°. Jupiter bevindt zich op 5,8 AE (862 miljoen km) van de Aarde, zo'n 16% verder dan gemiddeld. De planeet oogt hierdoor 16% kleiner en lijkt vanaf de Aarde 33% zwakker dan gemiddeld.

Zie de pagina Vannacht aan de hemel om te zien wat er vannacht nog meer te zien is aan de sterrenhemel.

Jupitermanen op dit moment

De vier grootste manen van Jupiter zijn al met een verrekijker zichtbaar. De afbeelding hieronder toont een hemelkaartje (boven) en plattegrond (onder) voor deze Galileïsche manen op dit moment.

Actuele posities manen

Verschijnselen en samenstanden voor Jupiter

do 3 februari 01:16 Jupiter staat 4.5° ten noordwesten van de Maan.


Zichtbaarheidsdiagram voor Jupiter in 2022

Hieronder is een zichtbaarheidsdiagram afgebeeld voor de planeet Jupiter in 2022. Horizontaal staat de datum uitgezet, verticaal de tijd van de dag. De kleur bij iedere combinatie van datum en tijd geeft aan of en hoe goed de planeet zichtbaar is. Groen betekent dat de planeet onder de horizon is, dus onzichtbaar. Licht blauw betekent daglicht (Zon boven de horizon); ook dan is de planeet onzichtbaar. Donkerblauwe of zwarte gebieden geven de momenten aan waar de planeet wel zichtbaar is; hoe donkerder des te minder schemert het en des te beter is de planeet te zien. Zwart betekent dat de planeet aan de donkere nachthemel staat. Zie de uitleg bij de zichtbaarheidsdiagrammen voor meer details.

Zichtbaarheidsdiagram

Zie ook:
Meer objecten Vannacht aan de hemel
Verschijnselen voor Jupiter
Meer informatie over Jupiter — kaarten, jupitermanen, gedetailleerde gegevens en grafieken

App Store       Google Play                


Bekijk de Orionnevel   –   Google Play SterHemel  app  MijnHemel App Store   –   Hemel vannacht   –   Weer   –   Astrokalender   –   Hemelkaart   –   Opkomst en ondergang   –   Zon en Maan   –   Maanfasekalender     Naar de hoofdpagina Contact HemelApps FAQ Google Play App Store YouTube Google agenda Facebook Twitter


Copyright © 2004–2022   Marc van der Sluys, hemel.waarnemen.com  –  De sterrenhemel voor Nederland en België  —  gewijzigd: 19/01/2022  —  bronvermelding