Mercurius avondster   –   Google Play SterHemel  app  MijnHemel App Store   –   Hemel vannacht   –   Weer   –   Astrokalender   –   Hemelkaart   –   Opkomst en ondergang   –   Zon en Maan   –   Maanfasekalender     Naar de hoofdpagina Contact HemelApps FAQ Google Play App Store YouTube Google agenda Facebook Twitter


Logo hemel.waarnemen.com

Jupiter vannacht aan de hemel
22 – 23 maart


De planeet Jupiter Jupiter is met het blote oog als een opvallend heldere “ster” aan de hemel zichtbaar. Al met een verrekijker (op statief) zijn de vier grote Galileïsche manen te zien. Met behulp van een telescoop kunnen de bandenstructuur en de Grote Rode Vlek van de reuzenplaneet worden waargenomen. Ook zijn dan overgangen, verduisteringen en bedekkingen van de jupitermanen te zien. Jupiter is een groot deel van de nacht zichtbaar gedurende enkele maanden rond zijn opposities.

Jupiter is op dit moment zichtbaar aan de nacht- en ochtendhemel. Bij helder weer kunnen we de planeet waarnemen vanaf ongeveer 3:00 uur, wanneer deze voldoende hoog boven de zuidoostelijke horizon komt (de opkomst was al om 2:17 uur). De planeet is zichtbaar met het blote oog, het best rond 5:15 uur. Na 6:00 uur staat de planeet weliswaar op een hoogte van 15° boven de zuidelijke horizon, maar wordt het langzaam te licht om deze nog goed waar te kunnen nemen. Deze tijdstippen zijn een indicatie, en zullen afhangen van de omstandigheden. Om 6:36 uur komt de Zon op.

De helderheid van Jupiter bedraagt -1,8m, zijn schijnbare diameter is 38,7”. We vinden de planeet in het sterrenbeeld Slangendrager. De afstand tussen de planeet en de Zon aan de hemel bedraagt 98°. Jupiter staat op een afstand van 5,1 AE (762 miljoen km) van de Aarde, zo'n 4% dichterbij dan gemiddeld. De planeet oogt hierdoor 4% groter en lijkt vanaf de Aarde 9% (0,1 magnitude) helderder dan gemiddeld.

Zie de pagina Vannacht aan de hemel om te zien wat er vannacht nog meer te zien is aan de sterrenhemel.

Jupitermanen op dit moment

De vier grootste manen van Jupiter zijn al met een verrekijker zichtbaar. De afbeelding hieronder toont een hemelkaartje (boven) en plattegrond (onder) voor deze Galileïsche manen op dit moment.

Actuele posities manen

Verschijnselen en samenstanden voor Jupiter

wo 27 maart 03:14 Jupiter staat 1.1° ten zuiden van de Maan.


Zichtbaarheidsdiagram voor Jupiter in 2019

Hieronder is een zichtbaarheidsdiagram afgebeeld voor de planeet Jupiter in 2019. Horizontaal staat de datum uitgezet, verticaal de tijd van de dag. De kleur bij iedere combinatie van datum en tijd geeft aan of en hoe goed de planeet zichtbaar is. Groen betekent dat de planeet onder de horizon is, dus onzichtbaar. Licht blauw betekent daglicht (Zon boven de horizon); ook dan is de planeet onzichtbaar. Donkerblauwe of zwarte gebieden geven de momenten aan waar de planeet wel zichtbaar is; hoe donkerder des te minder schemert het en des te beter is de planeet te zien. Zwart betekent dat de planeet aan de donkere nachthemel staat. Zie de uitleg bij de zichtbaarheidsdiagrammen voor meer details.

Zichtbaarheidsdiagram

Zie ook:
Meer objecten Vannacht aan de hemel
Verschijnselen voor Jupiter
Meer informatie over Jupiter — kaarten, jupitermanen, gedetailleerde gegevens en grafieken

App Store       Google Play                


Mercurius avondster   –   Google Play SterHemel  app  MijnHemel App Store   –   Hemel vannacht   –   Weer   –   Astrokalender   –   Hemelkaart   –   Opkomst en ondergang   –   Zon en Maan   –   Maanfasekalender     Naar de hoofdpagina Contact HemelApps FAQ Google Play App Store YouTube Google agenda Facebook Twitter


Copyright © 2004–2019   Marc van der Sluys, hemel.waarnemen.com  –  De sterrenhemel voor Nederland en België  —  gewijzigd: 22/03/2019  —  bronvermelding