Mercurius avondster   –   Google Play SterHemel  app  MijnHemel App Store   –   Hemel vannacht   –   Weer   –   Meer vragen   –   FAQ   –   Astrokalender   –   Hemelkaart   –   Maanfasekalender     Naar de hoofdpagina Contact HemelApps FAQ Google Play App Store YouTube Google agenda Facebook Twitter


Logo hemel.waarnemen.com

Wat voor bijzonder object heb ik gefotografeerd?


Ik heb een foto gemaakt van een bijzonder object aan de hemel. Kunt u mij vertellen wat dit is?
Figuur 1.
Figuur 1: spookbeeldjes door een extreem overbelichte foto tijdens een zonsverduistering. De helderste spookbeeldjes zijn diametraal tegenover de overbelichte Zon te zien, maar zelfs boven en onder de Zon zijn nog spookbeeldjes zichtbaar. De Zon zelf is zodanig overbelicht dat zelfs de sikkelvorm onzichtbaar is. Bron: Wikipedia.
Ik krijg deze vraag regelmatig in verschillende gedaantes, en vat dit alles samen in één antwoord.

In bijna alle gevallen is je foto overbelicht en is er een spookbeeldje van het felle object dat je fotografeerde te zien. Zo'n spookbeeldje ontstaat doordat het felle licht in de lenzen, filters of CCD van je camera wordt gespiegeld. Hierdoor wordt het verzwakt, maar verdwijnt het niet helemaal. Het is ook mogelijk om spookbeeldjes te genereren wanneer het heldere object zich (net) buiten beeld bevindt. In het Engels heten deze fenomenen lens flare en de Engelse Wikipedia heeft hier een artikel over.

Het heldere object is vaak de Zon (in vrijwel alle foto's die ik krijg die overdag genomen zijn), of de Maan (de meeste nachtfoto's). Maar ook als je een heldere planeet als Jupiter fotografeert en overbelicht (bijvoorbeeld om de manen op de foto te krijgen) kan dit voorkomen.

In de meeste gevallen is het spookbeeld diametraal tegenover het heldere object op de foto te zien, d.w.z. puntgespiegeld in het midden van de foto. Neem het overbelichte object (Zon, Maan, Jupiter), neem het midden van de foto en verleng die afstand met een factor twee. Het spookbeeld bevindt zich meestal rond dat punt in de foto.

Een andere mogelijke manier om spookbeeldjes te creëren is door door een raam te fotograferen. Zelfs bij enkel glas zijn er twee oppervlakken waartussen het beeld meerdere keren gespiegeld kan worden, elk volgende beeldje steeds zwakker. Bij dubbel of driedubbel glas zijn uiteraard veel meer spiegelingen mogelijk.

Om spookbeeldjes te voorkomen kunnen de volgende tips nuttig zijn:
  1. Ik ken geen camera die zonder speciaal filter een opname van de Zon kan maken. Wil je een foto van de Zon maken, koop dan een speciaal zonnefilter.
  2. Wil je geen foto van de Zon maken, maak dan geen foto van de Zon! De beste foto's worden gemaakt met de rug naar de Zon. Wil je toch in de richting van de Zon fotograferen, probeer dan de Zon zoveel mogelijk buiten beeld te houden, of neem de spookbeeldjes op de koop toe.
  3. De belichtingsmeter van je camera is in veel gevallen niet te vertrouwen wanneer je een donker beeld hebt met één helder object. Voorbeelden zijn een nachthemel met een heldere Maan of planeet, of een landschap met de Zon (een landschap is donker vergeleken met de Zon). bepaal de belichtingstijd, het diafragma en de ISO-waarde van de opname dus handmatig, niet automatisch. Meestal is de belichtingstijd veel korter dan je camera aangeeft.
  4. Leer over je camera en fotografie voor je gaat fotograferen!Zie ook:
Wat was dat (heldere) lichtverschijnsel aan de hemel?
Lens flare (Engelse Wikipedia)App Store       Google Play                

Mercurius avondster   –   Google Play SterHemel  app  MijnHemel App Store   –   Hemel vannacht   –   Weer   –   Meer vragen   –   FAQ   –   Astrokalender   –   Hemelkaart   –   Maanfasekalender     Naar de hoofdpagina Contact HemelApps FAQ Google Play App Store YouTube Google agenda Facebook Twitter


Copyright © 2004–2019   Marc van der Sluys, hemel.waarnemen.com  –  De sterrenhemel voor Nederland en België  —  gewijzigd: 17/02/2019  —  bronvermelding