Google Play SterHemel  app  MijnHemel App Store   –   Hemel vannacht   –   Astrokalender   –   Weer   –   Op / onder   –   Hemelkaart   –   Zon en Maan   –   Maanfasekalender   –   Deepsky   –   ISS     Naar de hoofdpagina Contact Google Play App Store HemelApps FAQ YouTube Google agenda Facebook Twitter


Logo hemel.waarnemen.com

Vallende sterren η-Aquariden rond 7 mei
hemel.waarnemen.com


P E R S B E R I C H T

hemel.waarnemen.com


Nijmegen, 4 mei 2014

Vallende sterren η-Aquariden rond 7 mei

In de ochtend van woensdag 7 mei 2014 bereikt de meteorenzwerm η-Aquariden zijn maximum. Dit is een van de tien rijkste zwermen aan de sterrenhemel, al zijn er bij de η-Aquariden minder meteoren te verwachten dan bij de bekende Perseïden in augustus. Tijdens het hoogtepunt, in de nacht van 6 op 7 mei rond 4 uur, zijn volgens de website hemel.waarnemen.com vanuit onze streken met het blote oog tot circa 20 “vallende sterren” per uur te zien. Het grootste deel hiervan zijn η-Aquariden.


Meteoren zijn de flitsjes die af en toe aan de sterrenhemel verschijnen en die in de volksmond ook wel vallende sterren worden genoemd. De flitsen hebben echter niets met sterren te maken, zegt Marc van der Sluys van hemel.waarnemen.com. Ze worden veroorzaakt door ruimtepuin, meestal niet groter dan een kiezelsteen, dat circa 100 km boven ons hoofd in de aardatmosfeer terecht komt. Door de hoge snelheden (typisch meer dan 100.000 km/uur) wordt de lucht vóór het steentje gecomprimeerd, verhit en aan het gloeien gebracht, wat wij zien als een flitsje.

De η-Aquariden zijn vernoemd naar het sterrenbeeld Waterman (Aquarius), waar de meteoren vandaan lijken te komen (de radiant). Dit sterrenbeeld staat bij ons 's ochtends laag boven de oostelijke horizon, waardoor van de totaal 37 meteoren per uur ongeveer de helft zichtbaar is, aldus Van der Sluys. De meteorenzwerm heeft een lange piek van circa anderhalve week, waardoor ook enkele dagen voor en na het maximum η-Aquariden waar te nemen zijn. De beste tijd om waar te nemen is rond 4 uur 's nachts, al zijn er ook eerder en later meteoren te zien. De η-Aquariden kenmerken zich doordat ze relatief snel zijn, en soms nalichtende sporen vertonen. De Maan is voor 50% verlicht en gaat voor 3 uur onder, zodat deze in de late nacht en vroege ochtend niet stoort. Om de meteoren waar te nemen is geen speciale apparatuur nodig; het blote oog, een heldere hemel en warme kleding volstaan. Door een donkere plaats op te zoeken kunnen ook zwakkere meteoren worden waargenomen.

Iedere nacht zijn er enkele meteoren per uur te zien, maar veel meteoren, zoals de η-Aquariden, komen voor in zwermen. Dit komt doordat de meeste meteoren afkomstig zijn uit het puin dat is achtergelaten door kometen, in dit geval de bekende komeet Halley. Doordat de aarde in haar baan om de zon door zo'n wolk met deeltjes beweegt, zien wij een meteorenzwerm ieder jaar rond dezelfde datum. De η-Aquariden zien we hierdoor ieder jaar rond 6 of 7 mei. Meer informatie over deze en andere meteoorzwermen is te vinden op de website hemel.waarnemen.com.


Hemelkaartje Hemelkaartje
Het kaartje toont de sterrenhemel in oostelijke richting op 7 mei om 4 uur, enkele uren voor het maximum. De (gele) cirkel geeft de radiant aan; de sporen stellen meteoren voor (schematisch). De figuurtjes zijn de sterrenbeelden; de naam is in het sterrenbeeld vermeld. Credit: hemel.waarnemen.com. Hieronder zijn de kaartjes ook in PDF/vectorformaat beschikbaar.

Foto van een meteoor
Een opname van een zeer heldere meteoor tijdens de meteorenzwerm Leoniden in november 2009. Credit: Ed Sweeney, Santa Cruz, USA (gebruiker Navicore op Wikipedia). Bron: Wikipedia.

E I N D E   P E R S B E R I C H T


Meer informatie

Contact:   Dr. Marc van der Sluys

Beschikbare versies kaartje: Detailpagina's en achtergrondinformatie:
Over hemel.waarnemen.com
hemel.waarnemen.com is een niet-commerciële website met hemelverschijnselen die met eenvoudige middelen (blote oog, verrekijker, amateurtelescoop) zichtbaar zijn vanuit Nederland en Vlaanderen. Dr. Marc van der Sluys is sterrenkundig onderzoeker in Nijmegen en auteur van hemel.waarnemen.com. Meer informatie: hemel.waarnemen.com/contact.Google Play                

Google Play SterHemel  app  MijnHemel App Store   –   Hemel vannacht   –   Astrokalender   –   Weer   –   Op / onder   –   Hemelkaart   –   Zon en Maan   –   Maanfasekalender   –   Deepsky   –   ISS     Naar de hoofdpagina Contact Google Play App Store HemelApps FAQ YouTube Google agenda Facebook Twitter


© 2004–2022   Marc van der Sluys, hemel.waarnemen.com  –  De sterrenhemel voor Nederland en België  —  gewijzigd: 01/01/2014