Google Play SterHemel  app  MijnHemel App Store   –   Hemel vannacht   –   Astrokalender   –   Weer   –   Op / onder   –   Hemelkaart   –   Zon en Maan   –   Maanfasekalender   –   Deepsky   –   ISS     Naar de hoofdpagina Contact Google Play App Store HemelApps FAQ YouTube Google agenda Facebook Twitter


Logo hemel.waarnemen.com

Vallende sterren rond 22 april
hemel.waarnemen.com


P E R S B E R I C H T

hemel.waarnemen.com


Nijmegen, 19 april 2014

Vallende sterren rond 22 april

In de avond van dinsdag 22 april 2014 bereikt de meteorenzwerm Lyriden zijn maximum. Dit is een van de rijkere zwermen aan de sterrenhemel, al zijn er bij de Lyriden veel minder meteoren te verwachten dan bij de bekende Perseïden in augustus. Tijdens het hoogtepunt, 's avonds rond 22 uur, zijn vanuit onze streken met het blote oog tot circa 20 "vallende sterren" per uur te zien, het grootste deel hiervan zijn Lyriden.


Meteoren zijn de flitsjes die af en toe aan de sterrenhemel verschijnen en die in de volksmond ook wel vallende sterren worden genoemd. De flitsen hebben echter niets met sterren te maken. Ze worden veroorzaakt door ruimtepuin, meestal niet groter dan een kiezelsteen, dat circa 100 km boven ons hoofd in de aardatmosfeer terecht komt. Door de hoge snelheden (typisch meer dan 100.000 km/uur) wordt de lucht vóór het steentje gecomprimeerd, verhit en aan het gloeien gebracht, wat wij zien als een flitsje.

De Lyriden zijn vernoemd naar het sterrenbeeld de Lier (Lyra), waar de meteoren vandaan lijken te komen (de radiant). Dit sterrenbeeld is goed te herkennen aan de heldere ster Wega. Samen met de sterren Deneb in het sterrenbeeld Zwaan, en Altair in de Adelaar vormt Wega de opvallende Zomerdriehoek (zie het kaartje). De meteorenzwerm heeft een vrij korte piek, maar ook enkele dagen voor en na het maximum zijn er Lyriden waar te nemen. De beste tijd om waar te nemen is rond 2 uur 's nachts, al zijn er ook eerder op de avond en later in de nacht meteoren te zien. Tijdens het maximum staat de radiant aan de oostelijke hemel, op een hoogte van 45° boven de horizon. De Lyriden kenmerken zich doordat ze relatief snel en helder zijn, en soms heldere vuurbollen kunnen veroorzaken. De Maan is voor 40% verlicht en komt pas na 3 uur op, zodat deze in de avond en vroege nacht niet stoort. Om de meteoren waar te nemen is geen speciale apparatuur nodig; het blote oog, een heldere hemel en warme kleding volstaan. Door een donkere plaats op te zoeken kunnen ook zwakkere meteoren worden waargenomen.

Iedere nacht zijn er enkele meteoren per uur te zien, maar veel meteoren, zoals de Lyriden, komen voor in zwermen. Dit komt doordat de meeste meteoren afkomstig zijn uit het puin dat is achtergelaten door kometen. Doordat de aarde in haar baan om de zon door zo'n wolk met deeltjes beweegt, zien wij een meteorenzwerm ieder jaar rond dezelfde datum. De Lyriden zien we hierdoor ieder jaar rond 22 of 23 april.


Hemelkaartje Hemelkaartje
Het kaartje toont de sterrenhemel in oostelijke richting op 23 april om 2 uur, enkele uren na het maximum wanneer de radiant hoog aan de hemel staat. De (gele) cirkel geeft de radiant aan; de sporen stellen meteoren voor (schematisch). De figuurtjes zijn de sterrenbeelden; de naam is in het sterrenbeeld vermeld. Credit: hemel.waarnemen.com. Hieronder zijn de kaartjes ook in PDF/vectorformaat beschikbaar.

Foto van een meteoor
Een opname van een zeer heldere meteoor tijdens de meteorenzwerm Leoniden in november 2009. Credit: Ed Sweeney, Santa Cruz, USA (gebruiker Navicore op Wikipedia). Bron: Wikipedia.

E I N D E   P E R S B E R I C H T


Meer informatie

Contact:   Dr. Marc van der Sluys

Beschikbare versies kaartje: Detailpagina's en achtergrondinformatie:
Over hemel.waarnemen.com
hemel.waarnemen.com is een niet-commerciële website met hemelverschijnselen die met eenvoudige middelen (blote oog, verrekijker, amateurtelescoop) zichtbaar zijn vanuit Nederland en Vlaanderen. Dr. Marc van der Sluys is sterrenkundig onderzoeker aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en de auteur van hemel.waarnemen.com. Meer informatie: hemel.waarnemen.com/contact.Google Play                

Google Play SterHemel  app  MijnHemel App Store   –   Hemel vannacht   –   Astrokalender   –   Weer   –   Op / onder   –   Hemelkaart   –   Zon en Maan   –   Maanfasekalender   –   Deepsky   –   ISS     Naar de hoofdpagina Contact Google Play App Store HemelApps FAQ YouTube Google agenda Facebook Twitter


© 2004–2022   Marc van der Sluys, hemel.waarnemen.com  –  De sterrenhemel voor Nederland en België  —  gewijzigd: 01/01/2014