Google Play SterHemel  app  MijnHemel App Store   –   Hemel vannacht   –   Astrokalender   –   Weer   –   Op / onder   –   Hemelkaart   –   Zon en Maan   –   Maanfasekalender   –   Deepsky   –   ISS     Naar de hoofdpagina Contact Google Play App Store HemelApps FAQ YouTube Google agenda Facebook Twitter


Logo hemel.waarnemen.com

Vallende sterren in de nacht van 3 op 4 januari
hemel.waarnemen.com


P E R S B E R I C H T

hemel.waarnemen.com


Nijmegen, 1 januari 2014

Vallende sterren in de nacht van 3 op 4 januari

In de nacht van vrijdag 3 op zaterdag 4 januari 2014 bereikt de meteorenzwerm Boötiden zijn maximum. Dit is een van de rijkste zwermen aan de sterrenhemel, vergelijkbaar met de Perseïden in augustus. Tijdens het hoogtepunt, 's nachts rond 1 uur, zijn vanuit onze streken met het blote oog tot circa 90 "vallende sterren" per uur te zien.


Meteoren zijn de flitsjes die af en toe aan de sterrenhemel verschijnen en in de volksmond wel vallende sterren worden genoemd. De flitsen hebben echter niets met sterren te maken. Ze worden veroorzaakt door ruimtepuin, meestal niet groter dan een kiezelsteen, dat circa 100 km boven ons hoofd in de aardatmosfeer terecht komt. Door de hoge snelheden (typisch meer dan 100.000 km/uur) wordt de lucht vóór het steentje gecomprimeerd, verhit en aan het gloeien gebracht, wat wij zien als een flitsje.

De Boötiden zijn vernoemd naar het sterrenbeeld Boötes of Ossenhoeder, waar de meteoren vandaan lijken te komen (de radiant). De meteorenzwerm is zeer scherp gepiekt; de meeste meteoren vallen tussen 21 en 5 uur. De beste tijd om waar te nemen is rond 1 uur, maar gedurende de hele avond en nacht zijn er meteoren te zien. De radiant ligt 's avonds zeer laag boven de noordelijke horizon, waardoor lang niet alle meteoren zichtbaar zullen zijn. Tijdens het maximum komen de meteoren van laag aan de noordoostelijke hemel, en zijn er naar schatting zo'n 90 per uur zichtbaar. In de loop van de nacht klimt de radiant verder in het oosten, terwijl het aantal meteoren alweer afneemt. De Boötiden kenmerken zich doordat ze relatief zwak zijn, blauwachtig van kleur en lange sporen trekken. De Maan is voor slechts 10% verlicht en stoort niet. Om de meteoren waar te nemen is geen speciale apparatuur nodig; het blote oog, een heldere hemel en warme kleding volstaan. Door een donkere plaats op te zoeken kunnen ook zwakkere meteoren worden waargenomen.

Iedere nacht zijn er enkele meteoren per uur te zien, maar veel meteoren, zoals de Boötiden, komen voor in zwermen. Dit komt doordat de meeste meteoren afkomstig zijn uit het puin dat is achtergelaten door kometen. Doordat de aarde in haar baan om de zon door zo'n wolk met deeltjes beweegt, zien wij een meteorenzwerm ieder jaar rond dezelfde datum. De Boötiden zien we hierdoor ieder jaar rond 3 of 4 januari, al is van deze zwerm weinig te zien wanneer het maximum overdag plaatsvindt. Voor ons zijn de omstandigheden dit jaar dan ook gunstig.


Hemelkaartje Hemelkaartje
Kaartje van de sterrenhemel in noordoostelijke richting op 4 januari om 1 uur, wanneer het maximum van de Boötiden plaatsvindt. De (gele) cirkel geeft de radiant aan; de sporen stellen meteoren voor (schematisch). De figuurtjes zijn de sterrenbeelden; de naam is in het sterrenbeeld vermeld. De planeet Mars komt net op, rechtsonder in het kaartje. Credit: hemel.waarnemen.com.

Foto van een meteoor
Een opname van een zeer heldere meteoor tijdens de meteorenzwerm Leoniden in november 2009. Credit: Ed Sweeney, Santa Cruz, USA (gebruiker Navicore op Wikipedia). Bron: Wikipedia.

E I N D E   P E R S B E R I C H T


Meer informatie

Contact:   Dr. Marc van der Sluys

Beschikbare versies kaartje: Detailpagina's en achtergrondinformatie:
Over hemel.waarnemen.com
hemel.waarnemen.com is een niet-commerciële website met hemelverschijnselen die met eenvoudige middelen (blote oog, verrekijker, amateurtelescoop) zichtbaar zijn vanuit Nederland en Vlaanderen. Dr. Marc van der Sluys is sterrenkundig onderzoeker aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en de auteur van hemel.waarnemen.com. Meer informatie: hemel.waarnemen.com/contact.Google Play                

Google Play SterHemel  app  MijnHemel App Store   –   Hemel vannacht   –   Astrokalender   –   Weer   –   Op / onder   –   Hemelkaart   –   Zon en Maan   –   Maanfasekalender   –   Deepsky   –   ISS     Naar de hoofdpagina Contact Google Play App Store HemelApps FAQ YouTube Google agenda Facebook Twitter


© 2004–2022   Marc van der Sluys, hemel.waarnemen.com  –  De sterrenhemel voor Nederland en België  —  gewijzigd: 01/01/2014