Google Play SterHemel app   –   Hemel vannacht   –   Astrokalender   –   Weer   –   Op / onder   –   Hemelkaart   –   Zon en Maan   –   Maanfasekalender   –   Deepsky   –   ISS     Naar de hoofdpagina Google Play HemelApps FAQ YouTube Google agenda Facebook Twitter Contact


Logo hemel.waarnemen.com

Twee kometen zichtbaar in november
hemel.waarnemen.com


P E R S B E R I C H T

hemel.waarnemen.com


Nijmegen, 14 november 2013

Twee kometen zichtbaar in november

In de tweede helft van november zijn in Nederland en Vlaanderen twee kometen zichtbaar aan de ochtendhemel. Vanaf ongeveer 15 november is de komeet 2P/Encke zichtbaar met een verrekijker, gevolgd door komeet C/2012 S1 (ISON), die eind november en begin december kort voor zonsopkomst waarschijnlijk met het blote oog te zien zal zijn.

De periodieke komeet 2P/Encke is het best zichtbaar in de derde week van november, in de sterrenbeelden Maagd en Weegschaal. Het object bereikt een helderheid van magnitude 4,6, net niet helder genoeg om met het blote oog te worden gezien, maar voldoende helder voor een verrekijker. Rond 23 november komt Encke te dicht bij de Zon om nog te worden waargenomen en daarmee verdwijnt de komeet van het toneel.

De komeet C/2012 S1 (ISON) volgt Encke, haalt deze snel bij, en is eveneens in de derde week van november goed zichtbaar, dicht bij Encke. Ook "ISON" verdwijnt rond 23 november in de zonnegloed, maar deze komeet komt rond 3 december weer tevoorschijn. Het object bereikt zijn grootste helderheid vlak voor en na zijn verdwijnen, en als de voorspelling van magnitude 2,4 klopt zal het object met het blote oog zichtbaar zijn.

C/2012 S1 komt echter waarschijnlijk voor het eerst bij de zon, wat het voorspellen van de helderheid van deze 'nieuwe' komeet moeilijk maakt. Doordat komeet "ISON" bij zijn passage op slechts een miljoen kilometer van het oppervlak van de zon staat, is het bovendien mogelijk dat de komeetkern uiteenvalt. Het object beweegt in december van de zon af en wordt weer zwakker. Eind december is C/2012 S1 ook aan de avondhemel zichtbaar, maar de komeet is dan inmiddels te zwak om met het blote oog te worden waargenomen.

Een komeet is een "vuile sneeuwbal" (de komeetkern) van slechts enkele kilometers groot die door het zonnestelsel beweegt. Wanneer de kern in de buurt van de zon komt verdampt zijn oppervlak en vormt een 'coma' om de kern van enkele honderdduizenden kilometers groot, die wij zien als de "kop" van de komeet. Het stof en gas van de coma wordt door de zonnewind, een continue stroom deeltjes van het oppervlak van de zon, weggeblazen en vormt de karakteristieke komeetstaart, die altijd ongeveer van de zon af wijst.


Hemelkaartje Hemelkaartje
Kaartje van de zuidoostelijke ochtendhemel rond 23 november 7:45 uur. De lijnen tonen de paden van de twee kometen: Encke en C/2012 S1 bewegen in oktober en november aan de rechterkant naar beneden, de laatste beweegt in december aan de linkerkant omhoog. De komeetbeeldjes zijn schematisch en geven een indruk van de richting van de staart, de getallen geven de dag van de maand waarvoor de positie geldt (op 1 november is 1/11 aangegeven). De stand van de sterrenhemel ten opzichte van de horizon is exact voor het aangegeven moment. Credit: hemel.waarnemen.com

E I N D E   P E R S B E R I C H T


Meer informatie

Contact:   Dr. Marc van der Sluys

Beschikbare versies afbeelding: Detailpagina's en achtergrondinformatie:
Over hemel.waarnemen.com
hemel.waarnemen.com is een niet-commerciƫle website met hemelverschijnselen die met eenvoudige middelen (blote oog, verrekijker, amateurtelescoop) zichtbaar zijn vanuit Nederland en Vlaanderen. Dr. Marc van der Sluys is sterrenkundig onderzoeker aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en de auteur van hemel.waarnemen.com. Meer informatie: hemel.waarnemen.com/contact.



Google Play                

Google Play SterHemel app   –   Hemel vannacht   –   Astrokalender   –   Weer   –   Op / onder   –   Hemelkaart   –   Zon en Maan   –   Maanfasekalender   –   Deepsky   –   ISS     Naar de hoofdpagina Google Play HemelApps FAQ YouTube Google agenda Facebook Twitter Contact


© 2004–2022   Marc van der Sluys, hemel.waarnemen.com  –  De sterrenhemel voor Nederland en België  —  gewijzigd: 14/11/2013