hemel.waarnemen.com
Venus vannacht: 29 – 30 november

De planeet Venus Venus is de helderste planeet aan onze sterrenhemel. Doordat de planeet binnen de aardbaan om de Zon draait, staat Venus vanaf de Aarde gezien nooit al te ver van de Zon aan de hemel, al kan zij —in tegenstelling tot Mercurius— nog rond middernacht worden waargenomen wanneer zij op grote hoekafstand van de Zon staat. Hierdoor vinden we haar meestal aan de ochtend- of avondhemel, als een extreem heldere “ster”. Met behulp van een verrekijker op statief zijn reeds fasen te zien op de planeet, en met een telescoop kan structuur in het dichte wolkendek van Venus worden waargenomen.

Venus is op dit moment zichtbaar aan de avondhemel. Bij helder weer kunnen we de planeet waarnemen vanaf ongeveer 17:12 uur, op het moment dat het voldoende donker wordt (de Zon is al om 16:32 uur ondergegaan) en de planeet op een hoogte van 11° boven de zuidzuidwestelijke horizon staat. De planeet is zichtbaar met het blote oog, het best rond 18:32 uur. Vanaf 18:28 uur komt de planeet te laag boven de zuidwestelijke horizon om nog goed te kunnen worden waargenomen. Deze tijden zijn overigens een indicatie — het laatste tijdstip hangt bijvoorbeeld onder andere af van eventuele bewolking aan de horizon. De planeet gaat om 19:21 uur onder.

Venus staat op dit moment in het sterrenbeeld Boogschutter. De planeet heeft een helderheid van -4,2m en zijn schijnbare diameter meet 17,1”. De afstand tussen de planeet en de Zon aan de hemel bedraagt 43°. Venus bevindt zich op 0,98 AE (147,1 miljoen km) van de Aarde, zo'n 2% dichterbij dan gemiddeld. Hierdoor heeft de planeet een 2% grotere schijnbare diameter en lijkt vanaf de Aarde 2% (0,0 magnitude) helderder dan gemiddeld. De planeet is voor een waarnemer op Aarde voor 68% verlicht.

Zie de pagina Vannacht aan de hemel om te zien wat er vannacht nog meer te zien is aan de sterrenhemel.

terug

© 2004–2024   Marc van der Sluys, hemel.waarnemen.com