hemel.waarnemen.com
Mars vannacht:  8 – 9 januari

De planeet Mars Mars is gemakkelijk met het blote oog te herkennen aan de hemel, als een heldere, roodachtige “ster”. Het beeld door een verrekijker levert een klein schijfje op, maar met behulp van een telescoop zijn de poolkappen van Mars zichtbaar. Bij een flinke vergroting zijn bovendien de donkere gebieden op het planeetoppervlak te zien, vaak veroorzaakt door enorme stofwolken. De manen van Mars zijn erg klein en met de meeste amateurtelescopen niet zichtbaar.

Mars is op dit moment zichtbaar aan de nachthemel. Bij helder weer kunnen we de planeet waarnemen vanaf ongeveer 17:45 uur, wanneer deze voldoende hoog boven de noordoostelijke horizon komt (de opkomst was al om 17:01 uur). De planeet is zichtbaar met het blote oog, het best rond 2:30 uur. Na 8:00 uur staat de planeet weliswaar op een hoogte van 15° boven de westnoordwestelijke horizon, maar wordt het langzaam te licht om deze nog goed waar te kunnen nemen. Deze tijdstippen zijn slechts een indicatie, en zullen afhangen van lokale omstandigheden. Om 8:45 uur komt de Zon op.

De helderheid van Mars bedraagt -1,3m, zijn schijnbare diameter is 14,5”. We vinden de planeet in het sterrenbeeld Kreeft. De schijnbare afstand tussen de Zon en de planeet bedraagt 169°. Mars staat op een afstand van 0,64 AE (96,3 miljoen km) van de Aarde, circa 60% dichterbij dan gemiddeld. De planeet oogt hierdoor 60% groter en lijkt vanaf de Aarde circa 6 maal zo helder (2,0 magnituden) als gemiddeld. Mars wordt vanaf de Aarde gezien voor 100% beschenen door de Zon.

Zie de pagina Vannacht aan de hemel om te zien wat er vannacht nog meer te zien is aan de sterrenhemel.

terug

© 2004–2025   Marc van der Sluys, hemel.waarnemen.com