Aarde in aphelium   –   Google Play SterHemel  app  MijnHemel App Store   –   Hemel vannacht   –   Weer   –   Meer vragen over sterren   –   FAQ   –   Gegevens van sterren   –   Astrokalender   –   Hemelkaart   –   Maanfasekalender     Naar de hoofdpagina Contact HemelApps FAQ Google Play App Store YouTube Google agenda Facebook Twitter


Logo hemel.waarnemen.com

Wat zijn de 10 dichtstbijzijnde sterren?


Welke sterren staan het dichtst bij de Aarde, op welke afstand staan zij en hoe bewegen deze sterren?
De dichtstbijzijnde ster voor de Aarde is natuurlijk de Zon, op 149.600.000km van de Aarde. De Zon beweegt niet of nauwelijks ten opzichte van de Aarde, maar de Aarde beweegt in een jaar een maal om de Zon.

Voor sterren na de Zon is een (Engelse, maar het zijn toch allemaal getallen) tabel te vinden op:
http://www.chara.gsu.edu/RECONS/TOP100.posted.htm
(hier is een lokale kopie voor het geval de pagina (weer) verdwijnt).

Omdat de kolomtitels in het Engels zijn, zal ik even uitleggen welke kolommen van belang zijn aan de hand van de eerste ster in de lijst:

De getallen die ik hier als voorbeeld geef, gelden dus alleen voor de eerste ster in de lijst en stellen je in staat te kijken of je de juiste kolom voor je hebt.
 • Kolom 1: Catalogusnummer van de ster, in dit geval: GJ 551
 • Kolom 6: De eigenbeweging van de ster aan de hemel: Het eerste getal is de snelheid, in dit geval 3.853"/jaar, en het tweede getal de richting, hier 281.5°. Een " is een boogseconde, 1/3600 van een graad (°). De richting 0° is noord, 90° is oost.
 • Kolom 7, 1e getal: de parallax van de ster. Dit is een maat voor de afstand, waarbij geldt: hoe kleiner de parallax, des te groter de afstand. Om de afstand in lichtjaren uit te rekenen neem je 3.26/parallax. De parallax van ster 1 is 0.77199", zijn afstand is dus 3.26/0.77199 = 4.22 lichtjaar.
 • De laatste kolom ("Common names") laat de gebruikelijke naam van de ster zien. In dit geval is dat Proxima Centauri.


In principe kun je nu zelf voor de volgende negen sterren uit de tabel de gegevens aflezen. Je ziet dat de sterren gegroepeerd zijn, het eerste groepje bestaat uit 3 sterren (GJ 551, GJ 559A en GJ559B) Dit betekent dat deze sterren een dubbel- (of in dit geval een drievoudige) ster vormen. In deze gevallen staan de sterren dus (ongeveer) in dezelfde richting en op (ongeveer) dezelfde afstand. In ieder geval horen de sterren echt bij elkaar, ze draaien in banen om elkaar heen. Sterren die alleen in een 'groepje' staan hebben dus geen begeleider en staan alleen (zoals onze Zon). Hoeveel sterren er in het systeem staan, zie je ook in kolom 2.


Voor de volledigheid, omdat ik het wel een aardige tabel vind, nog even de overige kolommen op een rijtje:
 • Kolom 2: Het aantal sterren in het systeem (3)
 • Kolom 3: Het nummer van de ster in weer een andere catalogus (49)
 • Kolom 4 en 5: De positie van de ster in Rechte Klimming (14u29m43.0s) en Declinatie (-62°40'46")
 • Kolom 7, tweede getal: dit getal staat niet beschreven, maar ik neem aan dat het de fout is in de parallax. Dus de parallax van de eerste ster is 0.77199 +- 0.00225, ofwel tussen 0.76974 en 0.77424. Dit betekent dus dat de afstand niet precies 4.22 lj is, maar ergens tussen 4.211 en 4.235 lj ligt.
 • Kolom 8: Spectraaltype van de ster (M5.5 V). In dit geval gaat het dus om een koele ster van lage massa. Zie ook: Eigenschappen van hoofdreekssterren.
 • Kolom 9: Schijnbare magnitude; helderheid van de ster, zoals gezien op Aarde (hangt dus af van zijn afstand) (11.09).
 • Kolom 10: Absolute magnitude van de ster, de 'werkelijke' helderheid van de ster. Deze is gelijk aan de schijnbare magnitude die de ster zou hebben als deze op 10pc (32.6 lj) afstand zou staan (15.53).
 • Kolom 11: Een schatting van de massa van de ster, uitgedrukt in zonsmassa's. (0.107).Zie ook:
Kleur-magnitudediagram voor nabije sterren
Vannacht aan de hemel: Maan, planeten en deepsky-objecten
De 100 helderste sterren
Eigenschappen van sterren naar spectraaltype
Eigenschappen van sterren naar massa
Gegevens van sterrenbeelden
Deepsky-objecten


App Store       Google Play                

Aarde in aphelium   –   Google Play SterHemel  app  MijnHemel App Store   –   Hemel vannacht   –   Weer   –   Meer vragen over sterren   –   FAQ   –   Gegevens van sterren   –   Astrokalender   –   Hemelkaart   –   Maanfasekalender     Naar de hoofdpagina Contact HemelApps FAQ Google Play App Store YouTube Google agenda Facebook Twitter


Copyright © 2004–2024   Marc van der Sluys, hemel.waarnemen.com  –  De sterrenhemel voor Nederland en België  —  gewijzigd: 07/07/2024  —  bronvermelding