Venus bij Jupiter   –   Google Play SterHemel  app  MijnHemel App Store   –   Hemel vannacht   –   Weer   –   Kometen   –   Astrokalender   –   Op / onder   –   Hemelkaart   –   Zon en Maan   –   Maanfasekalender   –   Deepsky   –   Sterrenbeelden     Naar de hoofdpagina Contact HemelApps FAQ Google Play App Store YouTube Google agenda Facebook Twitter


Logo hemel.waarnemen.com

Komeet 96P/Machholz in 2022/2023

kaartje  –  tabel


De komeet op 13 maart 2013 De komeet 96P/Machholz bereikte het perihelium op 31 januari 2023. Deze periodieke komeet heeft een sterk elliptische baan, met een omlooptijd van circa 5.3 jaar. De komeet bevond zich tijdens het perihelium op een afstand van 0,12 AE van de Zon en op 0,89 AE van de Aarde. De helderheid van het object bedroeg op dat moment magnitude +2,5. Bedenk hierbij dat het lastig is de helderheid van een komeet exact te voorspellen. Daarnaast is een komeet vaak onzichtbaar rond het moment van grootste helderheid, doordat deze zich dan te dicht bij de Zon aan de hemel bevindt.

De komeet is zichtbaar aan onze ochtendhemel met een helderheid groter dan achtste magnitude van 4 tot 5 februari 2023. Tot 3 februari is het object in Nederland en België vrijwel onzichtbaar. Wij zagen de grootste helderheid rond 4 februari: magnitude +7,3. Er is een telescoop nodig met een diameter van tenminste 39.0 cm om het object op dat moment waar te kunnen nemen. Het meest gunstige moment om de komeet te bekijken vanuit onze streken was rond 5 februari. Het object had toen een helderheid van +8,0m en een magnitudecontrast van +8,7m, en een telescoop met een diameter van 37.3 cm of meer was nodig om het object te kunnen zien. Merk op dat een diffuse komeet lastiger waar te nemen is dan een ster met dezelfde helderheid. Zie ook Hoe kan ik een komeet waarnemen? in de veelgestelde vragen.

De dichtste nadering van 96P/Machholz tot de Aarde gebeurde rond 30 januari. De afstand bedroeg toen 0,89 AE, circa 133 miljoen km.


App Store       Google Play                

Kaartje voor de ochtendhemel

De komeet 96P/Machholz aan de ochtendhemel
Kaartje voor de komeet 96P/Machholz aan de ochtendhemel, gericht op het gebied waar de komeet helderder is dan magnitude 8. De horizon, schemering (ruwweg) en planeetposities gelden alleen voor de datum en het tijdstip aangegeven in het kaartje; de positie van de komeet t.o.v. de sterren is wel exact voor alle gevallen. De komeetstaarten geven een indicatie van de richting waarin de staart wijst; de lengte en het uiterlijk van de staart zijn niet exact. De getalletjes naast de komeetbeeldjes geven de dag van de maand voor dat beeldje, de rode labels geven de eerste dag van de vermelde maand aan.

De gegevens op deze pagina zijn berekend uit baanelementen van het IAU Minor Planet Center en magnitudegegevens van de British Astronomical Association.
Details en met name magnitudes kunnen veranderen indien nauwkeuriger gegevens beschikbaar komen.Venus bij Jupiter   –   Google Play SterHemel  app  MijnHemel App Store   –   Hemel vannacht   –   Weer   –   Kometen   –   Astrokalender   –   Op / onder   –   Hemelkaart   –   Zon en Maan   –   Maanfasekalender   –   Deepsky   –   Sterrenbeelden     Naar de hoofdpagina Contact HemelApps FAQ Google Play App Store YouTube Google agenda Facebook Twitter


Copyright © 2004–2023   Marc van der Sluys, hemel.waarnemen.com  –  De sterrenhemel voor Nederland en België  —  gewijzigd: 06/03/2023  —  bronvermelding