Hemel vannacht   –   Astrokalender   –   Hemelkaart   –   Op/onder   –   Maanfasekalender   –   Deepsky   –   Sterrenbeelden   –   Waarneemweer   –   FAQ     Naar de hoofdpagina HemelApps FAQ HemelApps Google Play YouTube Google agenda Facebook Twitter Contact

Logo hemel.waarnemen.com

Stel geen vraag


Contact  —  Colofon  —  Vragen  —  Missie  —  Auteursrecht  —  Gebruik gegevens  —  Disclaimer


Er zijn omstandigheden waaronder je je vraag beter niet kunt stellen. Dit heeft alles te maken met in hoeverre je open staat voor het antwoord. Dit geldt met name voor vragen in de categorieën "Wat heb ik gezien/gefotografeerd?"1,2 en "Ik ben slimmer dan Einstein/Newton/Hawking/..." of "Ik snap na vijf minuten nadenken beter hoe het heelal werkt dan alle wetenschappers na eeuwen van onderzoek bij elkaar".

Je denkt dat je iets heeel bijzonders hebt gezien, gefotografeerd of ontdekt

Veel mensen willen als antwoord horen dat ze iets heel bijzonders hebben gezien of ontdekt. Mocht je dat ook denken, bedenk dan dat:
  1. Bijzondere ontdekkingen worden over het algemeen gedaan door zeer gevoelige instrumenten en met belichtingstijden van minuten tot uren.
  2. De gevoeligheid van je instrument hangt voor een groot deel af van de diameter van je lens of spiegel.
  3. Professionele sterrenkundigen gebruiken instrumenten met diameters van vele meters.
  4. Serieuze amateursterrenkundigen gebruiken instrumenten met diameters van vele decimeters.
  5. De pupil van je oog, en de camera op je telefoon, hebben een diameter van circa 7mm.
  6. De "belichtingstijden" van je oog, en van de camera op je telefoon, is doorgaans een fractie van een seconde.
  7. De kans dat je met het blote oog of telefoon iets bijzonders ontdekt dat niet ook zichtbaar was met een telescoop van een meter of meer is vrijwel nihil.

Desondanks krijg ik veel emails, waarvan de wisseling ongeveer als volgt verloopt:

  1. vragensteller: Hier is een vage beschrijving, wat heb ik gezien? De meest voor de hand liggende verklaringen heb ik alvast uitgesloten.
  2. vragensteller (in gedachten): Dus ik sta erop dat u me vertelt dat ik iets HEEEL bijzonders heb ontdekt!
  3. ik: Dat is lastig te zeggen, maar de meest voor de hand liggende oplossingen zijn de volgende.
  4. vragensteller: NEE, DAT IS HET NIET; IK VRAAG WEL IEMAND ANDERS!!!
  5. vragensteller (in gedachten): Vind je het gek dat ik boos ben en begin te schreeuwen?!?!? Ik heb duidelijk een UFO gezien!!! Of iets bijzonders ontdekt met het blote oog of telefoon met een camera met een lens van 7mm, wat nooit ontdekt had kunnen worden met een telescoop met een diameter van 8–12 meter. En deze IDIOOT, die ik ongevraagd heb lastiggevallen met mijn suffe vraag, en die ook nog eens 5–10 minuten van zijn vrije tijd heeft opgeofferd om mijn vraag serieus te beantwoorden, geeft NIET het antwoord dat ik mijn hoofd zit en dat het enige is dat ik ooit zal accepteren. En ik had nog zo mijn best gedaan om alle plausibele antwoorden die ik niet wilde horen op te sommen en ervoor gezorgd dat ik dat deed zonder uitleg waarom ik die uitsloot, zodat deze GEK deze niet kon weerleggen met inhoudelijke argumenten.
  6. ik: Geen dank!
  7. ik (in gedachten): Waarom stellen mensen die maar één antwoord willen horen überhaupt nog een vraag? En waarom aan mij, als ze zichzelf als expert zien en mij als leek? Misschien moet ik deze mensen niet meer serieus nemen en de volgende keer gewoon antwoorden dat ze een UFO hebben gezien en dat we allemaal dood gaan...

Je bent slimmer dan Einstein en weet alles beter dan alle wetenschappers bij elkaar

Super! Ik ben helaas te dom om je te kunnen helpen... Maar aangezien je waarschijnlijk bent gepromoveerd in de theroretische natuurkunde, weet je wat je te doen staat:

  1. solliciteer op de positie van hoogleraar natuurkunde bij Harvard, Princeton of Yale — ze kunnen je niet weigeren!
  2. win de Nobelprijs natuurkunde van volgend jaar.

Mocht je nog niet gepromoveerd zijn, dan is het handig om te weten dat

  1. een hypothese zonder formules vrijwel zeker geen natuurkundige hypothese is (laat staan een theorie);
  2. geldige hypothesen over het algemeen de ondersteuning hebben van een hoop waarnemingen en berekeningen;
  3. als je minder dan een jaar full-time aan je hypothese hebt gewerkt, deze misschien nog wat bijschaven kan gebruiken;
  4. het geen zin heeft je ontdekking naar een website voor algemeen publiek als deze te sturen. Stuur je wetenschappelijke artikel (opgemaakt in LaTeX) naar een professioneel vaktijdschrift, zoals Astronomy and Astrophysics. Als de universiteit waarvoor je werkt niet is aangesloten, kun je je ontdekking voor €100 per pagina publiceren (nadat het is gecheckt door andere wetenschappers).

Let op: het raadplegen van een psycholoog behoort ook tot de mogelijkheden!




1 Als je erover nadenkt is dit best een gekke vraag: "ik heb iets gezien, nu wil ik dat jij vertelt wat ik heb gezien." Logischer zou zijn: "ik heb iets gezien, nu ga ik jou vertellen wat ik heb gezien." Het neigt een beetje naar "ik heb een getal onder de 100 in mijn hoofd, en nu wil ik dat jij me vertelt welk getal ik in mijn hoofd heb. En dan verwachten dat ik de moeite neem om een email terug te schrijven met "Euhm..., -123456789?"

2 Als ik 's avonds de kat fluit om naar binnen te komen hoor ik regelmatig achter in de donkere tuin flink geritsel of een bonk, waarvan ik in eerste instantie denk dat het de kat is, maar waarvan dan blijkt dat die het niet was, doordat hij vervolgens van de andere kant aan komt lopen. Als je dit leest heb je natuurlijk geen flauw idee wat het wel was (al zul je sterk vermoeden dat het geen aliens waren). Het zou best gek zijn als ik jou zou vragen wat ik heb gehoord...



  Knop Bluesky     Knop Mastodon     Knop Toevoegen aan Google Agenda             Abonneren op hemel.waarnemen.com op YouTube

Links   –   Hemel vannacht   –   Astrokalender   –   Hemelkaart   –   Op/onder   –   Maanfasekalender   –   Deepsky   –   Sterrenbeelden   –   Waarneemweer   –   FAQ     Naar de hoofdpagina HemelApps FAQ HemelApps Google Play YouTube Google agenda Facebook Twitter Contact

© 2004–2025 Marc van der Sluys, hemel.waarnemen.com