Planetenparade   –   Hemel vannacht   –   Astrokalender   –   Weer   –   Vragen over de Maan   –   FAQ   –   Zon en Maan   –   Maanfasekalender   –   Verschijnselen   –   Op/onder   –   Astrokalender   –   Hemelkaart     Naar de hoofdpagina Contact HemelApps FAQ App Store YouTube Facebook Twitter (nu eX) Google agenda Mastodon Bluesky


Logo hemel.waarnemen.com

Waardoor is je massa op de Maan gelijk aan die op Aarde?


Ik las ergens dat je massa op de Maan gelijk is aan je massa op de Aarde. Maar je weegt op de Maan toch ongeveer een zesde van wat je op Aarde weegt? Hoe zit dit dan precies?




Er zijn twee grootheden die vaak door elkaar worden gehaald:
  • Gewicht is de zwaartekracht waarmee bijvoorbeeld een planeet een lichaam aantrekt. Het gewicht wordt uitgedrukt in Newton (N) en wordt vaak bepaald met behulp van een instrument dat werkt als een weeghaak.
  • Massa is de hoeveelheid materie die een lichaam bezit en hangt dus af van uit hoeveel en welke atomen een lichaam bestaat. De massa wordt uitgedrukt in kilogram (kg) en wordt bepaald met behulp van een balans.
Een personenweegschaal werkt meestal met een veer, net als de weeghaak. Wat zo'n weegschaal meet is dus eigenlijk je gewicht en niet je massa. Dat gewicht is de zwaartekracht die op jouw lichaam werkt. De zwaartekracht is afhankelijk van waar je je bevindt, en dus is je gewicht op de Maan inderdaad ongeveer een zesde van die op Aarde, doordat de zwaartekracht op de Maan zes keer lager is dan op Aarde. Het verwarrende is echter dat die weegschaal het resultaat in kilogrammen uitdrukt. Dat zouden dus eigenlijk Newtons moeten zijn.

Uit de omschrijving merk je al dat de massa onafhankelijk is van waar je je bevindt. De hoeveelheid materie in je lichaam is immers onafhankelijk van waar je je bevindt, op Aarde, op de Maan of in de lege ruimte. De massa wordt dus bepaald door het lichaam op de ene helft van een balans te plaatsen, en op de andere helft gewichten te plaatsen, net zolang totdat de balans in evenwicht is. Aangezien het gewicht van je lichaam in dezelfde mate verandert als dat van de gewichten wanneer je naar de Maan zou gaan (het is immers de zwaartekracht die verandert, en die zwaartekracht werkt hetzelfde op alle lichamen), is je massa op de Maan dus gelijk aan die op Aarde, omdat er net zoveel gewichten nodig zijn om de balans in evenwicht te brengen als op Aarde.

Het verband tussen gewicht en massa wordt gegeven door de valversnelling (g), op Aarde is dat
    ga = 9,8 m/s2,
op de Maan:
    gm = 1,6 m/s2.
De formule voor zwaartekracht (gewicht dus) is:
    Fz = m x g,
waarin F de kracht is en m de massa. Als je op Aarde een massa hebt van 80kg, is je gewicht dus 80 x 9,8 = 784N. Op de Maan is je massa ook 80kg, maar je gewicht is 80 x 1,6 = 128N, ongeveer een zesde deel van je gewicht op Aarde.

Toch is het feit dat een personenweegschaal een resultaat in kilogrammen geeft niet helemaal fout. Die weegschaal is namelijk ontworpen voor gebruik op Aarde. Wanneer je zo'n weegschaal op Aarde gebruikt, is er zoals we zagen een vast verband tussen massa en gewicht. De omrekenfactor is op Aarde altijd 9,8 (ongeveer, er is een kleine variatie van g op de polen (9,83 m/s2) tot g op de evenaar (9,78 m/s2). Er zal dus ongeveer 0,5% verschil zijn tussen de 'massa' die een weegschaal op de pool en op de evenaar aangeeft, dus zo'n 0,4kg voor iemand van 80kg). Een personenweegschaal meet dus je gewicht (in N), maar deelt het direct door 9,8 om je massa (in kg) weer te geven. Dit is in orde, mits je je op Aarde weegt.


Zie ook:
Tabel: Gegevens van de planeten (met o.a. de valversnelling)
De Maan
Vannacht aan de hemel: Maan, planeten en deepsky-objecten
Opkomst en ondergang van de Maan
Zon en Maan op dit moment
Zelf maanfasen berekenen
Dagelijkse gegevens van de Maan


Volg de gebeurtenissen aan de sterrenhemel ook via   Bluesky   Mastodon   Knop Toevoegen aan Google Agenda   Twitter (nu eX)   App Store

Planetenparade   –   Hemel vannacht   –   Astrokalender   –   Weer   –   Vragen over de Maan   –   FAQ   –   Zon en Maan   –   Maanfasekalender   –   Verschijnselen   –   Op/onder   –   Astrokalender   –   Hemelkaart     Naar de hoofdpagina Contact HemelApps FAQ App Store YouTube Facebook Twitter (nu eX) Google agenda Mastodon Bluesky


Copyright © 2004–2025   Marc van der Sluys, hemel.waarnemen.com  –  De sterrenhemel voor Nederland en België  —  gewijzigd: 25/01/2025  —  bronvermelding