Terug   -   hemel.waarnemen.com

Uitleg bij de tabellen Planeetverschijnselen

Tabel: Planeetstanden

De eerste tabel toont verschillende planeetstanden ten opzichte van de Aarde en de Zon. Welke standen precies worden weergegeven is afhankelijk van de planeet. Voor Mercurius en Venus worden de grootste elongaties, boven- en benedenconjuncties en stationairen getoond. Voor Mars, Jupiter en Saturnus worden opposities, conjuncties en stationairen getoond en voor Uranus en Neptunus zijn alleen de opposities en conjuncties beschikbaar.

Wanneer een binnenplaneet in grootste oostelijke elongatie is, staat deze oostelijk van de Zon en is avondster in het westen. Een binnenplaneet in grootste westelijke elongatie staat ten westen van de Zon en is ochtendster boven de oostelijke hemel. In geval van een grootste elongatie is de elongatie (hoekafstand tot de Zon), helderheid (in magnituden) en schijnbare diameter (in boogseconden) aangegeven.

In het geval dat een buitenplaneet in oppositie is, is deze optimaal waar te nemen. De planeet is de gehele nacht zichtbaar, en bovendien is de afstand tot de Aarde relatief gering, wat gunstig is voor zijn helderheid en diameter. In het geval van een oppositie zijn de helderheid (in magnituden) en schijnbare diameter (in boogseconden) weergegeven.

Ieder verschijnsel wordt weergegeven de laatste keer dat het voor de gekozen maand plaatsvindt, en de eerste keer dat het vanaf de gekozen maand plaatsvindt.

Deze tabel is niet beschikbaar voor de Aarde.

Tabel: Apsiden

De tweede tabel laat apsiden zien: de momenten waarop de planeten het dichtst (perihelium) of het verst (aphelium) van de Zon staan. De tabel toont de datum en het tijdstip van de apside, of het om een perihelium of aphelium gaat, en de afstand van de planeet tot de Zon in Astronomische Eenheden (AE) en miljoenen kilometers.

Ieder verschijnsel wordt weergegeven de laatste keer dat het voor de gekozen maand plaatsvindt, en de Eersel keer dat het vanaf de gekozen maand plaatsvindt.

Voor de Aarde is alleen deze tabel beschikbaar.Ga naar de interactieve tabel: Planeetverschijnselen
Ga naar de niet-interactieve tabel voor:
    Mercurius   -   Venus   -   de Aarde   -   Mars   -   Jupiter   -   Saturnus   -   Uranus   -   Neptunus   -   PlutoTerug   -   hemel.waarnemen.com