Terug   -   hemel.waarnemen.com   -   Astrokalender   -   Hemelkaart   -   Opkomst en ondergang   -   Maanfasen


Ga naar: De marsoppositie van 29 januari 2010



Mars in oppositie

op 24 december 2007


Figuur 1: Deze opname werd gemaakt op Sterrenwacht Sonnenborgh op 21 oktober 2005 door R. Wielinga, A.J. Poelarends en J. Bartol. Er werden ruim 1000 beeldjes gemaakt met een webcam en later bewerkt en opgeteld met de computer.
Figuur 2: Bij een oppositie staat Mars (rode stip) tegenover de Zon (gele stip) aan de hemel, gezien vanuit de Aarde (groene stip). Doordat de Aarde een snellere omloopsnelheid rond de Zon heeft, haalt deze Mars in. Het gevolg hiervan is dat Mars tijdelijk 'terug loopt' aan de hemel. Dit wordt een oppositielus genoemd.
Op 24 december 2007, om 20.47 uur staat Mars in oppositie. Dit betekent dat de Zon, de Aarde en Mars op één lijn staan en Mars dicht bij de Aarde staat (zie Figuur 2). Door de korte afstand is dit een uitgelezen moment om de Rode Planeet eens met een telescoop te bekijken. Op dit moment is Mars namelijk groot en helder. Bovendien komt Mars nu ongeveer op wanneer de Zon ondergaat en omgekeerd. Tot 2016 staat Mars niet meer zo dicht bij de Aarde (zie de tabel met opposities van Mars).


De dichtste nadering van Mars vindt overigens plaats op 19 december. De afstand tot Mars bedraagt dan zo'n 0,589 AE, ofwel 88,1 miljoen km. De schijnbare diameter van Mars is op dat moment 15,9" (1"=1/3600 graad) en zijn helderheid -1,4 magnitude. Het beste moment om de Rode Planeet waar te nemen is dus de nacht van 18 op 19 december, rond 1 uur, wanneer Mars in het zuiden staat, ruim 64° boven de horizon. In werkelijkheid is de Rode Planeet natuurlijk veel langer te zien: de maanden november, december en januari lenen zich er perfect voor, met hun lange nachten. Ook daarvoor of daarna loont het de moeite om eens een telescoop op de planeet te richten, (zie de diameters van de planeten in 2007 en 2008), of bij Sterrenwacht Sonnenborgh langs te gaan om de planeet eens goed te zien. Bekijk ook de zichtbaarheidsdiagrammen voor Mars voor 2007 en 2008 en hun uitleg.


Figuur 3: November 2005: Mars staat als een rode stip in het sterrenbeeld Ram. De Rode Planeet staat hier rechts van de Pleiaden (midden) en rechtsboven de Hyaden in het sterrenbeeld Stier. Na de Maan was Mars het helderste object aan de nachthemel.
Figuur 4: De oppositielus van Mars voor de oppositie van 2007. In de grote versie van de figuur is het pad van Mars aan de sterrenhemel weergegeven tussen ruwweg augustus 2007 en april 2008. Mars beweegt zich dan door de sterrenbeelden Stier en Tweelingen. De stippen geven de positie van de planeet weer voor iedere 30 dagen. Tijdens de oppositie, op 24/12, bevindt Mars zich midden in de oppositielus.


Door zijn grote helderheid is Mars gemakkelijk met het blote oog te herkennen. De rode kleur van de planeet valt vrijwel direct op. Mars komt iedere dag een paar minuten vroeger op en staat dus steeds vroeger hoog in het zuiden.

Mocht u toch een zoekkaartje ter hand willen nemen, kijk dan op onze interactieve hemelkaart. De opkomst- en ondergangstijden voor Mars (en de andere planeten) voor een willekeurige dag zijn te vinden in de tabel met opkomst- en ondergangstijden.

Zie ook:
De astrokalender voor december.
De astrokalender voor 2007.



Terug   -   hemel.waarnemen.com   -   Astrokalender   -   Hemelkaart   -   Opkomst en ondergang   -   Maanfasen