Terug   -   hemel.waarnemen.com



Mars in oppositie

op 7 november 2005


Figuur 1: Deze opname werd gemaakt op Sterrenwacht Sonnenborgh op 21 oktober 2005 door R. Wielinga, A.J. Poelarends en J. Bartol. Er werden ruim 1000 beeldjes gemaakt met een webcam en later bewerkt en opgeteld met de computer.
Op 7 november 2005, om 8.57 uur staat Mars in oppositie. Dit betekent dat de Zon, de Aarde en Mars op één lijn staan en Mars dicht bij de Aarde staat (zie Figuur 2). Door de korte afstand is dit een uitgelezen moment om de Rode Planeet eens met een telescoop te bekijken. Op dit moment is Mars namelijk groot en helder. Bovendien komt Mars nu ongeveer op wanneer de Zon ondergaat en omgekeerd. Tot 2018 staat Mars niet meer zo dicht bij de Aarde (zie de tabel met opposities van Mars).


Figuur 2: Bij een oppositie staat Mars (rode stip) tegenover de Zon (gele stip) aan de hemel, gezien vanuit de Aarde (groene stip). Doordat de Aarde een snellere omloopsnelheid rond de Zon heeft, haalt deze Mars in. Het gevolg hiervan is dat Mars tijdelijk 'terug loopt' aan de hemel. Dit wordt een oppositielus genoemd.


De dichtste nadering van Mars vindt overigens plaats op 30 oktober. De afstand tot Mars bedraagt dan zo'n 0.464 AE, ofwel 69.4 miljoen km. De schijnbare diameter van Mars is op dat moment 20.2" en zijn helderheid -2.0 magnitude. Het beste moment op de Rode Planeet waar te nemen is dus de nacht van 29 op 30 oktober, rond 2 uur zomertijd (dus vlak voor de klok wordt teruggezet), wanneer Mars in het zuiden staat, ruim 54° boven de horizon. In werkelijkheid is de Rode Planeet in de maanden oktober en november goed te zien, en ook daarvoor of daarna loont het de moeite om eens een telescoop op de planeet te richten, of bij Sterrenwacht Sonnenborgh langs te gaan om de planeet eens goed te zien.


Figuur 3: Mars staat als een heldere, rode stip in het sterrenbeeld Ram. De Rode Planeet staat hier rechts van de Pleiaden (midden) en rechtsboven de Hyaden in het sterrenbeeld Stier. Na de Maan is Mars het helderste object aan de nachthemel.


Door zijn grote helderheid is Mars gemakkelijk met het blote oog te herkennen. De rode kleur van de planeet valt vrijwel direct op, met name nu Mars niet al te ver van de open sterhoop Pleiaden aan de hemel staat. Dit is een groep van jonge sterren die daardoor voornamelijk blauw licht uitstraalt, wat mooi te vergelijken is met het licht van de Rode Planeet (zie Figuur 3). Mars komt iedere dag een paar minuten vroeger op en staat dus steeds vroeger hoog in het zuiden. Op 17 februari staat Mars 2.3° ten zuiden van de Pleiaden.