Terug   -   hemel.waarnemen.com


Uitleg bij de tabellen Opposities van de planeten


Voor de buitenplaneten zijn de tabellen Opposities beschikbaar. Bij een oppositie staat een buitenplaneet tegenover de Zon aan de hemel. Hierdoor is de planeet niet alleen de gehele nacht zichtbaar, maar bovendien is de afstand planeet-Aarde relatief kort. Dit betekent dat de planeet zowel een grote helderheid als een grote schijnbare diameter heeft. Het is dus een gunstig moment om de planeet waar te nemen.

Bij de planeet Mars kan er een verschil van enkele dagen zijn tussen het moment van de oppositie (het moment dat de Zon, Aarde en de planeet op een lijn staan) en het moment van kortste afstand. Bij de verdere planeten wordt dit verschil steeds minder. Om deze reden wordt naast de kolom met de datum van de oppositie een kolom met het moment van dichtste nadering weergegeven. De volgende vier kolommen gelden voor dit tweede moment. Datum en tijdstip gelden steeds voor de op dat moment geldende tijdzone, dus rekening houdend met de zomertijd.


1: Datum oppositieDatum en tijdstip waarop de schijnbare oppositie plaatsvindt, dus rekening houdend met de reistijd van het licht.
2: Datum dichtst bijDatum en tijdstip waarop de planeet schijnbaar het dichtst bij de Aarde staat, dus weer rekening houdend met de reistijd van het licht.
3: Afst. AardeDe afstand van de planeet tot de Aarde op het moment van dichtste nadering, in Astronomische Eenheden (AE).
4: Mag.De schijnbare magnitude van de planeet op het moment van dichtste nadering.
5: Diam.De schijnbare diameter van de planeet op het moment van dichtste nadering, in boogseconden (").
6: HoogteDe maximale hoogte boven de horizon van de planeet in graden (°). Deze wordt bereikt wanneer de planeet in het zuiden staat en deze kolom geldt dus voor de geografische breedte van Utrecht.



Ga naar de tabellen voor:   Mars   -   Jupiter   -   Saturnus   -   Uranus   -   Neptunus   -   Pluto


Terug   -   hemel.waarnemen.com