Google Play SterHemel  app  MijnHemel App Store   –   Hemel vannacht   –   Astrokalender   –   Weer   –   Op / onder   –   Hemelkaart   –   Zon en Maan   –   Maanfasekalender   –   Deepsky   –   ISS     Naar de hoofdpagina Contact Google Play App Store HemelApps FAQ YouTube Google agenda Facebook Twitter


Logo hemel.waarnemen.com

Saturnus goed zichtbaar met het blote oog
hemel.waarnemen.com


P E R S B E R I C H T

hemel.waarnemen.com


Nijmegen, 8 mei 2014

Saturnus goed zichtbaar met het blote oog

De planeet Saturnus staat tegenover de Zon aan de hemel en is daardoor op dit moment bij helder weer vrijwel de hele nacht zichtbaar. Volgens de website hemel.waarnemen.com is de planeet gemakkelijk met het blote oog te zien als een heldere "ster" in het sterrenbeeld Weegschaal. Saturnus wordt ook wel “Lord of the Rings” genoemd, vanwege zijn indrukwekkende ringenstelsel. De ringen van Saturnus zijn al met een verrekijker te zien.


Het precieze moment waarop Saturnus tegenover de Zon aan de hemel staat wordt oppositie genoemd, en vindt plaats op 10 mei. Tijdens de oppositie van Saturnus is de afstand tot de Aarde relatief klein (1,3 miljard km), wat ervoor zorgt dat de planeet groter en helderder is dan gemiddeld. Ook komt de planeet rond zonsondergang op en gaat deze rond zonsopkomst weer onder, waardoor het object vrijwel de gehele nacht zichtbaar is. Hierdoor zijn de maanden rond de oppositie van Saturnus een gunstig moment om de planeet te zien, zegt Marc van der Sluys van hemel.waarnemen.com.

Saturnus bevindt zich in het sterrenbeeld Weegschaal. De planeet komt 's avonds rond 21 uur op in het zuidoosten, staat tegen 2 uur in het hoogste punt in het zuiden en gaat na 6 uur 's ochtends weer onder in het zuidwesten. Saturnus is met het blote oog als een heldere “ster” te zien aan de hemel. Al met een verrekijker zijn de beroemde ringen van de Saturnus te onderscheiden. Zet de verrekijker op een statief, of steun met de ellebogen op bijvoorbeeld een balkonrand voor een stabiel beeld. Met een telescoop kunnen meer details en de grootste manen van Saturnus worden waargenomen. Rechts van Saturnus is de heldere planeet Mars te zien. Na mei wordt Saturnus langzaam minder goed zichtbaar. De volgende oppositie vindt plaats op 23 mei 2015. Meer informatie over het waarnemen van Saturnus, Mars en andere hemelverschijnselen is te vinden op de website hemel.waarnemen.com.


Hemelkaartje Hemelkaartje
Het kaartje toont de sterrenhemel in zuidoostelijke richting op 10 mei om middernacht. De figuurtjes zijn de sterrenbeelden; de naam is in het sterrenbeeld vermeld. Saturnus is te herkennen als het helderste object in het sterrenbeeld Weegschaal. Rechtsboven Saturnus bevindt zich Mars. Credit: hemel.waarnemen.com. Op de website zijn de kaartjes in zwart-wit en/of PDF/vectorformaat beschikbaar. Credit: hemel.waarnemen.com Hieronder zijn ook kaartjes in PDF/vectorformaat beschikbaar.

Foto van Saturnus
De foto is een opname van de planeet Saturnus op 27 maart 2004 door een amateurtelescoop. Credit: Rochus Hess, Salzburg, Oostenrijk. Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/File:Saturn-27-03-04.jpeg.


E I N D E   P E R S B E R I C H T


Meer informatie

Contact:   Dr. Marc van der Sluys

Beschikbare versies kaartje: Detailpagina's en achtergrondinformatie:
Over hemel.waarnemen.com
hemel.waarnemen.com is een niet-commerciƫle website met hemelverschijnselen die met eenvoudige middelen (blote oog, verrekijker, amateurtelescoop) zichtbaar zijn vanuit Nederland en Vlaanderen. Dr. Marc van der Sluys is sterrenkundig onderzoeker in Nijmegen en auteur van hemel.waarnemen.com. Meer informatie: hemel.waarnemen.com/contact.



Google Play                

Google Play SterHemel  app  MijnHemel App Store   –   Hemel vannacht   –   Astrokalender   –   Weer   –   Op / onder   –   Hemelkaart   –   Zon en Maan   –   Maanfasekalender   –   Deepsky   –   ISS     Naar de hoofdpagina Contact Google Play App Store HemelApps FAQ YouTube Google agenda Facebook Twitter


© 2004–2022   Marc van der Sluys, hemel.waarnemen.com  –  De sterrenhemel voor Nederland en België  —  gewijzigd: 01/01/2014